С нови 12 млн.лв. общината ще се опита да надгради

...
С нови 12 млн.лв. общината ще се опита да надгради
Коментари Харесай

20 млн. лв по-късно: втори опит за електронно таксуване в Пловдив

С нови 12 млн.лв. общината ще се опита да надгради осттарялата система за електронно таксуване, която по този начин и не е употребена Предвижда се въвеждането на разнообразни способи за закупуване на билет - онлайн и с банкова карта, смарт карти и гъвкави билети за време и разстояние Поръчката обгръща цялата градска подвижност, като се цели електронно таксуване и надзор и в синя зона, както и основаване на единно мобилно приложение с цялата информация за напредване в Пловдив
Едно левче за едно пътешестване. Билетът - от кондуктор. С това се изчерпва съществуващата все още система за таксуване в градския превоз в Пловдив. Въпреки, че преди няколко години общината похарчи 20 милиона лв., с цел да промени системата, тя все по този начин работи по остарелия принцип, само че с табла по спирките и неработещи валидатори в рейсовете.

Сега ще се изхарчат още 12 милиона лв., с цел да се промени това. На 20-ти септември беше пусната нова социална поръчка за модернизиране на тарифирането и таксуването в градския превоз, дигитализиране на заплащанията и единно приложение, в което да е налична цялата информация за напредване - от свободни паркоместа до автобусни написания.

Основната цел в резюме е преструктуриране на цялата градска подвижност. Рискът е да се повтори неуспеха за 20 млн. лева, подписан от някогашния кмет Иван Тотев с испанската компания " Индра " за внедряване на електронна система, от който останаха няколко правосъдни каузи и машини със противоречиво качество. А другият риск е частните превозвачи да не се съгласят с новата система - Пловдив е единственият огромен град с напълно частен превоз, а общината желае да внедри система в превозвачите, с която да управлява паричния поток и да събира данни за активността. " Вече знае какво желае " Подаването на документи е до 21-ви октомври. Ресорният зам.-кмет по превоза Тодор Чонов изясни за " Капитал ", че тази социална поръчка е реализация на заложените в планове, както и част от начертаните в Плана за градска устойчива подвижност параметри на транспортната скица в града. " Общината към този момент знае какво желае ", безапелационен е той.
Реклама
В поръчката се планува въвеждането на система, която да разрешава пътешестване с виртуално закупени билети, с банкови карти, както и с безконтактни електронни смарт карти - такива, които могат да се зареждат от разстояние и с които да се сътвори по-голяма еластичност за пасажерите. Същевременно по образеца на София се планува да се резервира и опцията за издаване на хартиени билети за пасажери - от водача в транспортното средство, от машините в рейса или плануваните за задачата обекти. Надграждането и модернизацията на би трябвало да разрешава и предлагането на пакети билети за няколко пътувания или такива с ограничаване във времето (дневни или седмични).

Всички 285 рейса - колкото сега оперират по 29-те линии на градския превоз, ще бъдат оборудвани с нови четци за четене както на заредени карти за градския превоз, по този начин и на банкови карти за непосредствено закупуване на електронни билети от машините и QR кодове на към този момент закупени оналйн такива. Парите - от бюджета, и не вкупом По думите на зам.-кмета Тодор Чонов плануваното финансиране от 12 млн.лв. ще бъде обезпечено за в този момент по проект от общинския бюджет, само че ще се търсят благоприятни условия и от европейски стратегии, от които биха могли да се намерят отчасти или всички средства.

" При приемане на работата на испанската компания " Индра " по миналата поръчка, са платени всички пари вкупом. Ние взехме решение да не дублирам сходни неточности. Ще платим един задатък, колкото е по закон и оттова нататък ще плащаме на месечни вноски. Така, в случай че има някакви проблеми по поръчката, можем на всеки един стадий да спрем ", изясни той.

За образец по думите на Чонов е употребена въведената неотдавна. За нея бяха дадени 100 млн. лева (без ДДС), като главната разлика е, че в поръчката в столицата бяха включени и камери за видеонаблюдение в транспортните средства, само че системата работи на същия принцип - софтуерът разрешава отчитането на електронни карти и билети съгласно, само че удобствата се забавиха. Вече може да се заплаща с банкови карти, само че още не е направена интеграция с метрото и към момента не са се присъединили търговци и приложения (като банки, телекоми и др.), които да продават билетчета и карти. Ще се трансформират и цените Промени ще има и в тарифната политика на общината, като там предлагането е на общината, само че решението се взима от общинския съвет. " Най-вероятно еднократният билет към този момент ще остане на цена от 1 лева, което е най-ниската цена в България, само че ние съзнателно я държим тази цена като се опитваме по различен метод да компенсираме превозвачите, с цел да може с по-ниската цена да подтикваме хората да употребяват градския превоз ", изясни Чонов.
Реклама
Всъщност тарифната политика на Пловдив е сбъркана като цяло. Освен, че ниската цена води след себе си ниско качество, което отблъсква хората, има и парадокси като този годишната транспортна карта в Пловдив да е два пъти по-скъпа от тази в София - 520 лева.на фона на 365 лева в столицата, където градската мрежа е явно по-развита и разумно ползата е по-голям. Такова разминаване има единствено за годишната карта, което изяснява и за какво хората в Пловдив не ги купуват - за град с съвсем 400 хиляди население, продадени карти от този вид са не повече от 10 на година съгласно общинските информации за 2019 година и 2020 година

За разлика от годишната карта, другите пътни документи се употребяват, като най-вече има закупени месечни карти - за 2019 година са близо 12 хиляди, а за първата половина на 2020 година - близо 5 хиляди Това също са трагично малко числа за толкоз огромен град, което потвърждава, че има потребност от сериозна смяна.
Масовото напредване на хората с градски превоз в Пловдив би довело до по-малко трафик, само че за момента рейсовете не са опция на колите Фотограф: Антон Чепилски
Общински пари, частни рейсове Ако този път Пловдив в действителност се окаже с електронна система, това ще увеличи много трагичното качество на предлаганата услуга, само че и разплащателната политика към превозвачите, които към този момент няма да получават средствата от пътните документи, а общината ще може действително да регистрира пътникопотока.

За момента всички средства от карти и билети се събират от превозвачите, а за продадените преференциални карти (за учащи, пенсионери и пр) компаниите получават и спомагателна отплата, която покрива разликата сред понижената и постоянната цена на документа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР