С най-после добиваща скорост инициативата да бъдат модернизирани украинските ВВС

...
С най-после добиваща скорост инициативата да бъдат модернизирани украинските ВВС
Коментари Харесай

Асове под наем“: Чуждестранни пилоти в Украйна би било исторически прецедент

С най-сетне добиваща скорост самодейността да бъдат осъвременени украинските Военновъздушни сили със западни самолети, концепцията за задгранични водачи на изтребители в силите на Украйна, ще стартира да наподобява все по-реалистична. Това е допълнено от обстоятелството, че водачи да летят за непозната воюваща страна е исторически казус.


Преди да се навлезе в същността за какво сходни отряди от задгранични водачи не са въобще фантастика, е значимо малко нахлуване в „ законите на войната “ (международното филантропично право, МХП). Това важи за всички доброволци, освен водачи, тъй че малко допитване до интернационалното право би било потребно. МХП разделя бойците във боен спор като привилегировани и непривилегировани. Привилегировани бойци могат да се радват на отбрана от женевските конвенции и имат статута на военнопленници при случай на залавяне, това не важи за непривилегировани. Няколко типа категории влизат в статута на привилегировани бойци, само че нас ни интересува една в частност в този случай:

„ Привилегировани бойци са членове на въоръжените сили на страна в спора, както и членове на милиции или доброволчески корпуси, които са част от тези въоръжени сили. “

Това определение слага всички непознати жители в редиците на някоя от воюващите страни като привилегировани бойци. Така значително въпросите към законността на задграничните доброволци се взема решение.

Примери за непривилегировани бойци са бойци, които другояче биха били привилегировани, само че са нарушили законите и обичаите на войната (например преструване на капитулация или пострадване или ликвидиране на противников бойци, които са се предали) или шпиони, т.е. лица, които събират информация скрито на територията на противниковата воюваща страна.

Това е надалеч от изчерпателно показване на „ законите на войната “, само че с цел да не изпадаме в несъразмерни детайлности, за настоящия разбор това по-просто пояснение е изцяло задоволително.

Международна флотилия в небето над Украйна

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников предложи на чужденци, притежаващи документ за работа с военно съоръжение, създадено в чужбина, да дойдат да работят в Украйна.

" Това се отнася и за водачите. Ако има водачи, които умеят да ръководят F-16 и желаят да вземат участие [във войната], нашият задграничен легион е подготвен да отвори вратите си ", съобщи Резников.

Тези думи на Резников от преди няколко месеца в този момент добиват нова тежест. След решението на Дания, Нидерландия и Норвегия да изпратят F-16 на Киев, небесата над Украйна могат да се трансфорат в борба на доста националности. Както отбелязахме по-рано, присъединяване на задгранични доброволци във въоръжените сили на страни във война няма особени правни забележки, то Украйна не би имала проблеми да притегли искащи специалисти и водачи. Особено в този момент, когато основният проблем – неналичието на самолети за летците – е решен.

Чуждестранните специалисти биха били от огромна изгода за въоръжените сили на Украйна. Най-голямата компликация към модернизирането на Военновъздушни сили на Украйна в къси периоди не са машините, а личния състав. Обучението на водачи и поддържащ личен състав е извънредно постепенно, изключително когато времето се цени в човешки животи на бойното поле. В реалистични периоди украинските водачи ще могат да се срещнат с новите самолети от 9 до 12 месеца. Ефектът от новото въоръжение ще се усети чак след година. Друг проблем с образованието на водачите е и езика. Според данни публикувани от редица медии единствено 8 водача имат задоволителни познания по британски език, с цел да стартират образование по новата платформа.

Бъдещото снабдяване на самолети, бивайки към този момент факт, отключва основната спирачка пред задграничните доброволци. Включването на към този момент подготвени специалисти от други страни ще забърза неимоверно процеса на интеграция на новата система на бойното поле. Дори и самолетите да не са подготвени към момента, премахвайки потребността от преквалифициране на водачите и обслужващия личен състав, то включването им в дейностите ще станат сигурно по-бързо от една година.

Важно е да се обърне изключително внимание към специалистите и механиците, които обслужват самолетите. Винаги заглавията са завладяни от водачите и самолетите, като механиците остават забравени. Поддържането на толкоз комплицирани машини е доста постоянно главната причина за триумфа или неуспеха на интервенциите. Особено в дълготраен проект, тъкмо тези специалисти подсигуряват продължителното потребление на системата. Това е от извънредно значение, в случай че F-16 ще има значима роля за украинските цели. Ако неприятната поддръжка „ убие “ самолета след няколко задачи, то смисъла му ще е маргинално.

Също по този начин Украйна към този момент има опит с доброволци от други страни. Киев съумя да интегрира във въоръжените сили стотици доброволци от началото на войната, прибавянето на водачи и механици не би било проблем за украинската военна администрация. Това също би имало честен резултат върху задграничните бойци. Положителният резултат върху Чуждестранния легион не е за подценяване, когато бойците знаят, че техни сънародници също бранят небесата над тях. Това важи и за украинците, възприятието, че светът е с тях е значимо за поддържане на високия военен дух.

Исторически казус

Исторически видяно, военни водачи да летят за непознати страни е надалеч от изненадващо. Още с раждането на военната авиация през Първата международна война задграничните водачи доброволци стават факт – Ескадрилата Лафайет. Тази ескадрила на Военновъздушни сили на Франция по времето на „ Великата война “ е формирана напълно от американски доброволци. Една от задачите на формированието е да добие известност измежду американското общество, като приближи страната към включване във войната на страната на Антантата. Над 200 американци служат за ескадрилата, като 51 умират в пердах, 15 стават военнопленници и 11 асове.

Друго известно „ крило “ от доброволци също са американци. „ Летящите тигри “ се борят на страната на Република Китай против японската инвазия в годините от Втората международна война. Отрядът от доброволци се записва преди Пърл Харбър, като задачата им е да пазят Китай. Репутацията на „ Летящите тигри “ се затвърждава с 296 въздушни победи, като губят единствено 14 водача. Летците записват сходни триумфи и откакто стават част от 23-та изтребителна група на Военновъздушни сили на Съединени американски щати след 42-ра година.

Пример също има и покрай дома. След спора в Косово през 1999 година военните дейности на Балканите не стопират. Армията на Северна Македония се изправя против албански сепаратисти в северните елементи на страната. Новосформираните Военновъздушни сили на Скопие се намират в много сложна обстановка, с цел да оказват помощ на сухопътните войски. Преди спора да избухне македонските управляващи влагат старания да се въоръжат с каквото и да е, имайки поради бурните 10 години след независимостта на страната. Биват купувани остарели МиГ, Су и хеликоптери от Украйна и България. Участието на Украйна не стопира до тук. Поради неналичието на подготвени водачи в македонските Военновъздушни сили, украински водачи правят военни задачи със самолети Су-25. Може да се каже, че със военната си помощ за Украйна в този момент Скопие връща услугата, която украинците са дали някогашната Югославска република. РСМ е дарила самолети Су-25 на Киев.

Войната в Украйна може да напише нова страница за доброволческите ескадрили. Участието във непознати спорове изцяло влиза в стандарта на водачите на изтребители. Често виждани като рок звездите на военната специалност, влизането като доброволец в състава на непозната войска поради полезности, риск, адреналин и тн, това изцяло би описало стандарта към летците. Само времето ще покаже дали над Украйна скоро няма да се повтори историческият казус за присъединяване на непознати летци. Също по този начин би трябвало да се подчертае, че също толкоз значима роля биха изиграли механиците. Често не под светлината на прожекторите, тези доброволци могат да се окажат черноработниците за триумфите на украинските Военновъздушни сили. Едно е сигурно- че това няма да е нито ново, нито изненадващо./БГНЕС

------

Георги Василев, редактор в " Международен отдел " на БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР