С най-много разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и

...
С най-много разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и
Коментари Харесай

Най-много разтрогнати бракове има в Швеция

С най-вече разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и Латвия, откри ново изследване. България е измежду страните с минимум разтрогнати бракове в Европа през последните две десетилетия, с коефициент 20% на разграничени съпрузи през първите 15 години от повдигане на женитба. С минимум разводи и преди нас в тази група е Румъния (14%), следвана от Италия, Полша и Словакия.

Изследването на британската организация Marriage Foundation демонстрира, че равнищата на разделите през първите 5 години от брака са намалели доста в цяла Европа. Изследването е на база данните на Евростат.

Процентът на разводите у нас през първите 5 години от брака е 6,5% и не се е трансформирал от 1990 година Леко нарастване от 2 на 100 се вижда при разводите до 10-ата година от сватбата.

Данните на Националния статистически институт демонстрират, че броят на разводите у нас се е задържал без особена смяна в последните две десетилетия. През 2018-а, сходно на 2000 година, те са 10 596.

Най-много двойки у нас се развеждат във възрастовата група от 40 до 49 години. Това съставлява 38% от разводите през 2018 година След тях са разделите в групата сред 30 и 39-годишните - 27 на 100. На трето място се подреждат сътрудниците на възраст сред 50 и 59 години - 21 %.

За да се понижи броят на разводите у нас, двойките следва да поставят повече старания, изключително сред 40 и 49-годишна възраст, когато степента на разводи е най-голяма, поучават експерти.

С цел предварителна защита на разводите и поощряване на сътрудниците да поддържат близостта между тях, за девета поредна година в България ще се организира Международната седмица на брака. Инициативата се отбелязва годишно в над 25 страни по света от 7 до 14 февруари. През последните години известни персони, експерти в областта на фамилното здраве, представители на неправителствения бранш и институциите, църквите от трите клона на християнството, бизнесмени и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. От старта на самодейността у нас броят на подписаните бракове е повишен с 35%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР