С настъпване на пролетно – летния сезон и повишаването на

...
С настъпване на пролетно – летния сезон и повишаването на
Коментари Харесай

Прочетете това, за да не създавате работа на пожарникарите!

С настъпване на пролетно – летния сезон и повишението на температурите, доста се усилват предпоставките за пораждане на пожари в земеделските обработваеми земи и горските територии.

В тази връзка още веднъж се започват осведомително – разяснителните акции " Спри горските пожари – научи по какъв начин “ и " пази реколтата от пожар “. Целта на акциите е информацията да доближи до допустимо повече хора и това да помогне за понижаване броя на зародилите катастрофи вследствие човешка активност и запазване живота и здравето на популацията посредством образуване на безвредно държание.

През последните години горски и полски пожари нанесоха големи материални вреди и се трансфораха в съществено злополучие за нашата страна. Те се популяризират бързо на огромни площи и на труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната конюнктура. Пожарната статистика демонстрира, че единствено 3 % от зародилите горски или полски пожари се предизвикват от естествени феномени (мълнии), а в останалите 97 % съществена причина за огнените бедствия е човешката немарливост. Всеки пребиваващ в гора или наоколо до залесени площи би трябвало да съблюдава ограниченията за пожарна сигурност. Възникнал пожар, можем да установим по съществуването на пламъци, пушек, падащи сажди, аромат на изгоряло, както и по държанието на животните.

Необходимо е спазването на избрани правила през пожароопасния летен сезон:

•        Да не се позволява изхвърляне на неизгасени фасове и клечки кибрит, в това число и от колите, с които се минава около или през горски сектори.

•        Да не се изхвърлят стъклени бутилки – недостатъци по тях могат да имат резултата на лупа и да провокират запалване на суха растителност.

•        Всички моторни транспортни средства, които навлизат в горите, би трябвало да са съоръжени с искрогасители.

•        Да се пали огън в горските територии или земеделските площи, само на особено обозначените и устроени за задачата туристически места.

•        Никога да не се пали огън при съществуване на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на огромни дистанции.

•        Разчистването от сухи клони и други в горски сектори би трябвало да става посредством извозването им на избраните за това места. Забранено е унищожаването им посредством изгаряне!

При пораждане на пожар следвайте рекомендациите на специалистите:

•        При открити признаци на пожар в гората (дим, аромат на изгоряло и пламъци) би трябвало да се извърши оценка на ситуацията – да се дефинира мястото на пораждане на пожара, посоката на напредване на огъня и скоростта на разпространяване.

•        Ако имате информация за хора, пребиваващи до огнището на запалване, само че няма признаци да са усетили пожара – уведомете ги и дружно се отдалечете от рисковото място.

•        Предпазвайте дихателните си пътища посредством слагане на мокри кърпи или други персонални защитни средства.

•        Ако пожарът е в начална фаза би трябвало да се подхващат ограничения за угасяне посредством: насипване на пръст, пясък, потушаване с тупалки от зелени клони.

•        Съобщете за зародилия пожар на телефон 112. Ако няма покритие на мобилните мрежи съобщете в най – близкото кметство или обект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР