С настъпване на летния сезон опасността от пожари в горския

...
С настъпване на летния сезон опасността от пожари в горския
Коментари Харесай

Как да предпазим гората от пожар

С настъпване на летния сезон заплахата от пожари в горския фонд нараства. Основни аргументи за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Пожарите в горски масиви са едни от най-сложните за преодоляване. Те се разгръщат на огромни площи и загубите от тях са внушителни. Възстановяването на горите изисква доста време, за това би трябвало да знаем по какъв начин да ги опазим, осведоми БГНЕС.
Особено бдителни във връзка с ограниченията за пожарна сигурност би трябвало да сме както в гората, по този начин и наоколо до залесени площи. Горската постелка от изсъхнали листа и треви е леснозапалима даже от относително слаби източници на запалване с кратковременно деяние (хвърлена кибритена клечка), което способства за бързо разпространяване на горенето.
Повишена пожарна заплаха крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени цигари може да провокира неконтролируема огнена буря. Не правете това от движещи се коли. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки – недостатъци по тях могат да имат резултатът на лупа, което да докара до запалване на сухи треви и растителни останки.
Всички моторни транспортни средства, които навлизат в горите, би трябвало да са съоръжени с искрогасители.
Не палете огън в гората, с изключение на на особено обозначените и устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че имате обезпечени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при потегляне.
Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате при положение на пораждане на пожар.
Никога не палете огън при съществуване на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на огромни дистанции. Разчистването от сухи клони и други в горски сектори би трябвало да става посредством извозването им на избраните за това места. Забранено е унищожаването им посредством изгаряне! Особено виновни във връзка с ограниченията за пожарна сигурност в горите би трябвало да бъдат туристите, ловците, гъбарите и секачите.
Ако вие сте притежатели на гори, би трябвало да знаете, че сте задължени да спазвате и изпълнявате всички лесоустройствени мероприятия, които са планувани в нормативната уредба във връзка с стопанисването им.
При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, аромат на изгоряло и пламъци) е належащо бързо да оцените ситуацията – допустимо най-точно да се ориентирате за мястото на пораждане на пожара, фронтът на напредване на горенето и скоростта на разпространяване. Ако имате информация за хора, пребиваващи наоколо до огнището на запалване, от вас зависи техният живот - навреме подайте тъкмо и ясно известие за пожара.
Запалване в начална фаза може да бъде предотвратено с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако сте в група, един от вас би трябвало да заяви за зародилия пожар, а останалите – да обединят напъните си за локализиране на запалването до идване на органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията или профилирана група за гасене на горски пожари.
В условия на пожар пазете облеклата си от запалване, изключително в случай че са от изкуствена материя. Задължително предпазвайте дихателните си пътища посредством намокрени кърпи и други тъкани. При заплаха от бързо усложняване на ситуацията търсете безвреден път за овакантяване – в посока, противоположна напразно или около естествени и изкуствени водни басейни. След като избегнете заплахата, не трябва да ви напуща мисълта по най-бързия метод да подадете известие за видяния от вас пожар – на тел. 112, в локалното горско стопанство или кметство на обитаемо място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР