С напрежение и спречкване в пленарната зала завърши напрегнатия ден

...
С напрежение и спречкване в пленарната зала завърши напрегнатия ден
Коментари Харесай

Напрежение в НС: Свиленски недоволен от думи на проф. Ангелов

С напрежение и сдърпване в пленарната зала приключи напрегнатия ден в Народното събрание. Спор породи сред депутатите от Българска социалистическа партия Георги Михайлов и от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Намесиха се и други представители на парламентарните групи, които се сблъскаха физически пред парламентарната естрада. В последна сметка, те бяха укротени от председателстващия в този миг съвещанието Кристиан Вигенин.

Междувременно депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Очаква се нарастване на приходите със 111 млн. лв.. С сегашния план се предлага преразпределение на разноските -за личен състав 4 млн. лв. за играждане на нов потенциал на централното ръководство на здравноосогурителната каса.

В актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК са планувани 1,3 млн лева по бюджета на Държавното публично обезпечаване – растеж на приходите на пенсии, и 15. 1 млн. лева по бюджета на универсалните пенсионни фондове (УПФ) - растеж на разноските за пенсии.

" Движение за права и свободи няма да поддържа предлаганата актуализация, тъй като с нея няма да бъде решен нито един от сериозните проблеми в опазването на здравето. Не тъй като не желаеме по-добро възнаграждение на медицинския личен състав, а тъй като с този законопроект този проблем няма да бъде решен ", разяснява Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.

Срещу новият бюджет се оповестиха и от ГЕРБ-СДС. Основният претекст на опозицията е, че този бюджет не взема решение проблемите в областта на опазването на здравето.

„ Голяма част от нашите сътрудници изгубиха своя живот, също по този начин медицински сестри, фармацевти и всички които бяха на първата линия да се борят с тази зараза. Нямаше човек, който да не се преклони и да не изкаже своята признателност на тези хора, които не се прибираха у дома, с цел да дадат своите знания, труд и умения за спасяването на човешкия живот “, сподели Лъчезар Иванов.

Съмнения по какъв начин ще бъдат изхарчени спомагателните пари в бюджета изрекоха от „ Възраждане “.

„ Уважаема ръководеща коалиция, имате министър на електронното ръководство идеална е промяна е като виждам, преди всичко ще бъдат назначени хора в администрацията, ще потънат 4 млн. лв. ", сподели Петър Петров от „ Възраждане “.

„ Беше коментирано разноски за администрация на здравноосигурителната каса и направихте отметка по какъв начин цифрово могат да се обработват документи. Някога историята ще даде оценка на всички нас, само че историята ще отрази и действителното въвеждане на цифровизация в българското опазването на здравето. Да, мъж получи направление за гинеколог, само че вие от кое място знаете че това в никакъв случай не се е случвало и на хартия ", попита Антон Тонев от Политическа партия.

„ Аз ще се съглася, че има потребност от качествени промени и качествената смяна ще настъпи напълно скоро, всички политици които лъжат ще бъдат изпратени в дълъг отпуск. По отношение на кранчетата, най-голямото кранче в историята се назовава Асен Василев, което докара до 10 милиарда дълг докрая на годината “, разяснява проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и напомни, че втори основен прокурор желае имунитета на Михайлов от Българска социалистическа партия.

В този миг Георги Свиленски скочи от мястото си и реши да потърси сметка на проф. Ангелов за казаните думи. Депутатите не стигнаха до пердах, а единствено до замяна на остри реплики и побутване.

„ Последната ви забележка беше лишена от всяка колегиалност, лекарска в това число. Аз съм заварил болничното заведение с задължения и съм ги понижил с един какъв брой си милиона. Не съм ги нараснал, а съм ги понижил ", сподели Георги Михайлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР