С напредването на възрастта външният вид на хората се променя,

...
С напредването на възрастта външният вид на хората се променя,
Коментари Харесай

Косата показва колко дълго ще живеем

С напредването на възрастта външният тип на хората се трансформира, а сивата коса се смята за един от признаците на стареене. Испански учени обаче откриха непредвидена връзка сред появяването на сива коса и продължителността на живота, написа zdrave.to.

Специалистите от Мадрид са провели няколко проучвания, в границите на които те деликатно проучили историите на заболяванията на над пет хиляди разнообразни хора на възраст от 30 до 60 години.

Така те открили по какъв начин цветът на косата е обвързван с риска от преждевременна гибел от съществени болести.

За да се получи пигментът, който е виновен за цвета на косата, в човешкото тяло би трябвало да участва вещество - gloution (глуатион). Същото вещество е належащо за предотвратяване на организма от сърдечно-съдови и онкологични болести, както и от заболяването на Алцхаймер.

С напредването на възрастта производството на това вещество в организма понижава, а рискът от съществени болести пък се усилва. При хората с ранно посивяване на косата веществото gloution се „ изразходва” не за производството на пигмент, а за отбраната на тялото.

Това значи, че човек може да живее в продължение на още доста години след ранната поява на сива коса. И назад - неналичието на сиви косъмчета е сериозен мотив за паника от ранна гибел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР