С напредването на технологиите много от ръчния труд се заменя

...
С напредването на технологиите много от ръчния труд се заменя
Коментари Харесай

13 професии от миналото, които са изчезнали завинаги

С напредването на технологиите доста от ръчния труд се заменя с машини, а умствения труд – с мощни компютри. Така последователно доста от известните специалности на предишното изчезват вечно. Вече няма потребност пианист да свири при всяка прожекция в киното, а уличните лампи се палят и сами, написа dama.bg. И въпреки всичко е любопитно да се върнем единствено няколко десетилетия обратно и да забележим някои от специалностите, които са изчезнали.

1. Хора будилници


Тази специалност станала много известна във Англия още при започване на индустриалната гражданска война и е съществувала в някои обитаеми места чак до 1970 година Задачата на хората будилници било да будят клиентите си, чукайки по прозорците им с дълги дървени пръчки. Може би ще се запитате кой е будил хората будилници, с цел да не закъснеят за работа? Никой – тези хора спели денем и будували цяла нощ, с цел да не закъснеят за работа.
2. Пианистите в киното
Тази специалност е много известна в ерата на нямото кино, когато филмите претендирали музикален акомпанимент. Тези пианисти импровизирали на момента, съгласно това какво се случвало на екрана.
3. Носачи на вода


Истината е, че през днешния ден в някои връзки живеем по-добре от кралските особи на предишното. Една от аргументите е, че имаме течаща вода в домовете си. Преди появяването на централната водопроводна система хората трябвало сами да си носят вода, да разчитат на прислужниците си или пък на разносвачите на вода, които по през целия ден разнасяли вода наляво и надясно.
4. Машинопистките


Тази специалност дефинитивно изчезва през 90-те години, когато пишещите машини са сменени от компютрите и принтерите. Но преди 40 години машинопистка (като предписание съвсем всички машинописти били жени) имало във всяка организация. Те преписвали десетки листове, написани на ръка, и не трябвало да вършат неточности, тъй като поправянето им било много трудоемко. Не е изненадващо, че коректорът е фиктивен от машинопистката Бети Греъм.
5. Фенерджия


Ето ви един любопитен факт – когато за първи път се слага улично осветяване в Лондон през 1417 година, доста от жителите са срещу тази оригиналност. И въпреки всичко уличните лампи се разгръщат из цяла Европа, само че в продължение на епохи би трябвало да се палят и гасят ръчно, както и да се зареждат с гориво и да се почистват.

Всичко това са правили фенерджиите – специалност, която е била доста известна доникъде на XIX век. По-късно маслените лампи са сменени от газови, които можели да се палят автоматизирано.
6. Кочияшите


Днес ролята на кочияшите са иззели таксиметровите водачи и техните „ железни коне “. И въпреки всичко още можете да се качите на карета и да бъдете повозени от файтонджия, тъй като тази нужда от предишното през днешния ден е превърната в туристическа атракция.
7. Телефонисти


Преди изобретяването на автоматизираните телефонни станции, обаждащите се е трябвало да бъдат свързвани ръчно. Обикновено дами са работили тази специалност и освен това – тя се считала за доста влиятелна, тъй като нормално се наемали единствено девойки от положителни фамилии, с прелестен глас, положителни маниери и благ темперамент. Освен това девойките трябвало да са относително високи, с цел да доближават и горните редове на превключвателната машина без изпитание.



За да си визиите какъв брой комплицирана и напрегната е била тази специалност, просто вижте този ръчен интернационален прекъсвач – несъмнено не наподобява като просто устройство. Освен това по стандарт телефонистката е имала единствено 8 секунди, с цел да одобри позвъняването и да свърже клиента с точното място.
8. Четците във фабриките


Четци или лектори са били наемани във фабриките, само че с парите на служащите, несъмнено. Задачата на четците била да четат вестници или книги, с цел да развличат хората, до момента в който правят монотонната си работа.

След изобретяването на радиото тази специалност изчезва, само че забавното е, че на някои места от планетата към момента съществува. Например в някои заводи в Куба към момента има лектори, които или четат на служащите, или ги окуражават с насърчаващи думи.
9. Събирачи на дрипи и кости (Rag-and-bone men)


Ако се чудите, псевдонимът на известния реализатор Rag`n`Bone Man произлиза тъкмо от тази специалност. През XIX и XX век се появяват доста прекупвачи на остарели платове, които били главното звено в система за преработване на боклуци в Европа, Руската империя и Съединени американски щати. Тези събирачи на вехтории търсели остарели платна за картини, вълнени дрипи, парцали, хартия и въжета, които били употребявани за изработката на нова хартия и нови платове. Освен тези вехтории, се събирали и кости за изработката на лепило и тор.

Тези професионални вехтошари били доста търсени в миналото, да вземем за пример през 1884 година в Париж е имало над 50 хиляди мъже, които са събирали такива отпадъци, само че с развиването на промишлеността и новите технологии производителите почнали да търсят по-скоро сурови и необработени материали и последователно потребността от тази специалност изчезнала. Затова пък и през днешния ден има пунктове за изкупуване на хартия, стъклени бутилки и прочие.
10. Доставчици на лед


В доста страни по света се е събирал лед за горещите месеци, само че през XIX в. се появява напълно нова специалност – тази на доставчиците на промишлени количества лед. Обикновено ледът се е режел от замръзнали езера или басейни през зимата, а по-късно се е съхранявал в ледохранилища подземен.

На фотографията горе виждате девойки, които доставят лед по време на Първата международна война. В остарелия си тип тази специалност към момента съществува при амишите, само че и през днешния ден има заводи за лед, които по-късно доставят пакетиран лед на ресторантски вериги и други сходни заведения.
11. Редач на кегли


Някога не е имало машини, които да махат падналите кегли или да ги редят отначало, само че си е имало хора за задачата. Тази специалност не била добре платена и се смятала за вечерна работа, тъй че нормално работещите били младежи или дребни момчета. Професията изчезва през 1936 година, когато се появява машината, която раздига и пренарежда кеглите.
12. Човешки компютър


Поради някаква причина женските математически качества се считат за по-лоши от тези на мъжете, само че практиката демонстрира друго – преди появяването на компютрите работата на човешкия компютър или калкулатор се е правила съвсем постоянно от дами.

Големи екипи от дами калкулатори са взели участие в проектирането на големи машини, комплицирани оръжия и даже в основаването на първите компютърни устройства.



А както ни сподели биографичният филм „ Скрити цифри “, без такива дами първите полети в космоса щяха да са невъзможни.
13. Събирач на пиявици


Събирачите на пиявици търсели и събирали пиявици за медицински потребности. Много постоянно събирачите употребявали краката си като стръв за тези не изключително симпатични създания. Това се отразявало зле на здравето им, само че пиявиците били доста търсени. За благополучие, през днешния ден не е належащо да се събират пиявици из блатата, а тези животинки се развъждат в буркани при специфични условия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР