С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците

...
С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците
Коментари Харесай

Какво ни казва за Германия възходът на десните популисти

С нападението против Полша на 1 септември 1939 година германците стартират Втората международна война, довела до гибелта и осакатяването на милиони, до изнасилвания и прокуждания. Следите от разрушителната буря на нацистите светът носи и до през днешния ден. Коментар на основния редактор на " Дойче веле ".

Точно 80 години по-късно една партия в Германия реализира двуцифрен резултат на избори, основно с помощна на националистически хрумвания и най-вече расистка агитация. В провинциите Саксония и Бранденбург " Алтернатива за Германия " (АзГ) реализира най-високите си до момента резултати, печелени от нея на провинциални избори. От дребна и незначителна партия тя съумя единствено за няколко години да се трансформира във втора политическа мощ и в двете източногермански провинции. И по никакъв начин не е утешителен фактът, че десните популисти в последна сметка не завоюваха изборите в Саксония, каквито прогнози имаше.

Защо се стигна до този триумф на десните популисти?

Какво ни споделя всичко това за Германия? И по какъв начин сходна партия може да похвали с подобен триумф в една страна, която е постоянна политически, и чиято стопанска система се развива доста сполучливо? От какво ли тогава ще би трябвало да се притесняваме, в случай че обстановката се промени и Германия попадне във водовъртежа на една международна криза? Колко надеждни ще се окажат тогава защитните механизми, и какъв брой мощно ще е към момента убеждението, че партия с най-вече расистки възгледи в никакъв случай повече не трябва да поема ръководството на страната?

Губещи на тези избори се оказаха двете одобрени партии: християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите реализираха най-слабите си резултати в тези две провинции от обединяването на Германия до момента. Тази наклонност сочи, че даже и в стабилната другояче Германия, съставянето на съдружни държавни управления ще става все по-трудно. И че всеобщите партии в Германия, които до неотдавна покриваха и политическата външна страна с нейните крайнодесни и крайнолеви сили, към този момент нямат такава притегателна мощ.

В самата Германия очевидно се води същинска борба - за това каква да е страната в бъдеще, кой да е курсът ѝ в миграционната политика, а и по икономическите и социалнополитически въпроси; какъв брой мощна да е националната страна и какъв брой - Европа.

Историята демонстрира, че хората чак по-късно осъзнават и правят оценка същинското значение на даден исторически миг и неговите последствия за бъдещето. Затова можем единствено да спекулираме какво ли ще написа един ден в учебниците по история на Германия за датата 1 септември 2019 година.

Послание към политиците

Без никакво подозрение изборният триумф ще окрили АзГ - тази партия явно е мощна и няма елементарно да изчезне от политическия ландшафт на страната. А другите партии ще би трябвало да намерят верния метод за другарство с нея. Фатално ще е обаче, в случай че те посрещнат изборния ѝ триумф с надменност и надменност. Тези изборни резултати демонстрират на ръководещите политици по прекомерно жесток метод, че нещата са тръгнали на неприятно, и че би трябвало по-добре да се вглеждат и вслушват, с цел да схванат какво тласка гласоподавателите в ръцете на популистите.

Историческата отговорност на Германия изисква от нея да остане вярна на избрани правила, които не подлежат на предоговаряне. Към тях спадат да вземем за пример свободата на вероизповеданията и правото на леговище за хора в неволя. А това значи, че тези съществени правила при никакви условия не трябва да бъдат жертвани - колкото и мъчно да е съставянето на едно съдружно държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР