Два варианта за развитието на зоологическата градина в Благоевград бяха

...
Два варианта за развитието на зоологическата градина в Благоевград бяха
Коментари Харесай

Благоевградчани решават бъдещото развитие на зоопарка!

Два разновидността за развиването на зоологическата градина в Благоевград бяха показани довечера на публично разискване в зала „ 22 септември “.
Визията бе презентирана от потвърдени външни специалисти пред жителите на регионалния център.
Вариант 1 и вид 2 плануват основаване на условия за консервационни действия за опазване на популацията на предпазени локални типове.
„ Настоящото публичното разискване не се изисква от закона, само че считам, че решението за бъдещето на зоопарка не трябва да се взима в стеснен кръг, по тази причина предложих да проведем тази среща и да чуем мнението на обществеността. От избора, който ще създадем зависи последващата работа на специалистите, подготовката на бъдещата тактика и дали тя ще бъде утвърдена за финансиране по ОПОС “, сподели кметът Методи Байкушев пред цялостна зала като разясни, че задачата е Община Благоевград да завоюва външно финансиране без това да постанова съфинансиране. Той добави, че има планувани от страната до 6 000 000 лева за развиването на зоологическите градини в Благоевград, Кюстендил и София.
В първия случай ще бъдат обединени част от Ботаническата градина и зоопарка. Те ще бъдат превърнати в „ Гора на мечките и вълците “. За задачата ще бъде належащо настоящето местообитание на мечката да се обособи като профилирано поделение за два типа, включващо два басейна и две вътрешни пространства. За да бъде обезпечена сигурността на типовете е планувано евакуиране на вълците в субместообитание, където достъпа на мечките е неосъществим. В интервал на хибернация достъпа на вълците до бърлоги и леговища също ще се лимитира.
Според тактиката за осъвременяване на образа на зоопарка се възнамерява още построяването на местообитания и рехабилитационни зони за рис и пума. Ще бъдат обособени и новаторски уреди като волиери.
Върху повърхност от 2000 m² сред огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки, за елементарен достъп, ще бъде построен и съвременен ветеринарно-медицински блок, където ще се поставят всички нужни здравни грижи за животните.
На мястото на клетките за зайци и пилета ще има център, в който ще бъде изложена експозиционна сбирка за гости. В постройката се планува да се сътвори и учебен център, като забавното тук е, че в тази зона ще има пряк достъп на посетителите до животни, демонстрационна площадка и лаборатория. Това ще даде опция за образуване и осъществяване на зелено учебно заведение. Приложение с добавена действителност за смарт устройства ще дава спомагателна информация за животните.
При създаването на разновидностите за актуален образ на зоопарка специалистите са заимствали опит от други зоологически градини, включително Хаваи, Мексико, Нидерландия и други
Необятният свят на насекомите, таралежите и други дребни типове ще бъде показан на феновете на животните в специфични зали.
Във вид 2 специалистите са заложили единствено на използваемата територия на зоологическата градина като са присъединили ремонтни действия, измежду които допълнение на външната ограда. Тук още веднъж за кафявата мечка е планувана по-голяма повърхност, ведно с две ограждения и два басейна, а за риса и дивата котка вместо обособени пространства се разисква дали животните да бъдат настанени в празни кафези или в кафези на други животни.
В идейната идея при вид 2 построяването на ветеринарно-медицинския блок е под въпрос, защото няма задоволителна повърхност.
С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград като се изключи че ще бъдат усъвършенствани изискванията за обитание на животните, доста ще бъдат нараснали туристическия поток и годишните доходи. По прелиминарен план вид 1 планува те да бъдат в размер на 450 хиляди лв., а вид 2 – 330 хиляди лв..
Презентация на идейната идея може да видите тук.

Предложения могат да бъдат давани до 7. 06. 2024 година на delo@blagoevgrad. bg или да бъдат подадени в деловодството на Община Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР