С над 2 милиарда евро по-малко се очертават , коментира

...
С над 2 милиарда евро по-малко се очертават , коментира
Коментари Харесай

2 млрд. евро по-малко изпращат емигрантите у нас

С над 2 милиарда евро по-малко се обрисуват, разяснява пред NOVA основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

" Това е значим макроикономически индикатор за българската стопанска система. Ако прибавим прихода на българите, които отиват в чужбина кратковременно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за предходната година, това са към 3,3% от Брутния вътрешен артикул, или в случай че щете 5,5% от цялото ползване в България”, уточни пред Лъчезар Богданов.

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните фамилии, съгласно данните на Българската национална банка. Докато за първите 6 месеца на предходната година постъпленията от чужбина са били малко над 636 млн. евро, то равносметката за същия интервал на тази година е едвам 266 млн.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Срив на парите, които българите работещи зад граница изпраща...

" Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската стопанска система. За семействата, които получават постоянно настоящи прехвърляния – това ще e сериозен удар върху прихода ", уточни Лъчезар Богданов.

" Част от семействата употребяват спестявания, насъбрани по този метод за по-сериозни покупки – на жилища, лекуване. Това обаче краткосрочно не е съдбовно ", съобщи специалистът.

Според него, в случай че туризмът в Европа остане в рецесия и се резервира спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. " Ще има по-малка нужда от работна ръка, изключително от по-бедни страни като България ", добави Лъчезар Богданов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР