С наближаването на празниците международната организация за защита на животните

...
С наближаването на празниците международната организация за защита на животните
Коментари Харесай

"Четири лапи": За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер

С наближаването на празниците интернационалната организация за отбрана на животните - ЧЕТИРИ ЛАПИ, още веднъж концентрира вниманието си върху тематиката за вредите от потреблението на пиротехника по празниците. Последните няколко години тематиката бе необятно дискутирана в общественото пространство, а идеята стартира да се трансформира в всеобщо придвижване с персонално Послание към феновете на пиротехника - зов към отговорно честване на празниците. Зад нея и тази година застават медии, институции, организации и стотици известни персони, които вземат участие в диалога за вредите от пиротехниката и в своите персонални профили в обществените мрежи, и онлайн.

Кампанията, която се организира за трета поредна година под надпис “Красивото за нас е ужасяващо за тях ” има за цел с доброжелателен и другарски звук да доближи до хората, които нямат персонален опит или може би не се замислят за директните последствия от шумното и рисково празнуване с пиротехника.

Д-р Надeжда Мечева, началник на Ветеринарната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ, споделя: “Всяко куче и котка може да изпадне в под паника боязън при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Затова е значимо да можем да разпознаем признаците, че животното е уплашено: учестеното дишане, загуба на ориентировка и нараснало слюноотделяне. В празничните дни заплахата е освен за бездомните животни, които в миг на нерешителност могат да излязат на пътното платно и да изгубят живота си, домашните животни също са изложени на риск. Затова при разходки в интервала към Коледа и Нова година, се предлага те да се извеждат на мотив с подложен медальон с телефон на притежателя. Бихме се радвали хората да осъзнаят, че следствията за душeвността на животното от напрежението, който претърпява, могат да бъдат необратими. “

За животните звуците от фойерверки съставляват реалистична опасност с неразбираем темперамент. Те не схващат от къде идва шумът и какво значи, нито по какъв начин и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима суматоха.

“С напомнянето, че “Красивото за нас е ужасяващо за тях ” желаеме да насочим вниманието на хората към един проблем, който от време на време остава прикрит за тях. Докато ние се забавляваме и честваме, животните изпитват същински смут от протичащото се. Приятелите ни на четири лапи не могат да си обяснят шума от новогодишните фойерверки, заря и пиратки. Малките деца, а и някои възрастни хора, също могат да страдат от стресиращите звуци и замърсяванията в околната среда в резултат на безотговорното празнуване. За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, ЧЕТИРИ ЛАПИ приканва всеки от нас да размени потреблението на пиротехника с по-смислен и по-малко рисков метод на посрещане на празника - бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, лазерни лъчове и летящи фенери, “ добавя Деница Славова, началник отдел „ Комуникации “ на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Припомняме, че в отговор на апела на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2021 повече от 15 български общини се отхвърлиха от зарята в новогодишната нощ и я замениха с други по-хуманни и също толкоз празнични способи за посрещане на празници. Сред тях бяха София, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Бургас, Пловдив и други. От Фондацията споделят упованията си и тази година да си спестим шумното, замърсяващо и стресиращо честване на празниците и пожелават една по-хуманна Коледа за всички.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР