С наближаването на лятото нараства заплахата от ново мащабно настъпление

...
С наближаването на лятото нараства заплахата от ново мащабно настъпление
Коментари Харесай

The Economist: Русия подготвя нова голяма офанзива, молете се Украйна да я удържи

С наближаването на лятото нараства опасността от ново огромно нахлуване на съветските войски по цялата дълга фронтова линия, написа английското издание The Economist.

" Фокус " показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.

Настъпването на пролетта в Украйна носи два типа отдих. Топлото време значи, че гневните ракетни и безпилотни офанзиви на Русия против електрическата и газовата инфраструктура няма да са толкоз непоносими. С новата топлота идва и калта, както и към месец, в който напредването на военните става все по-трудно.

Това би трябвало да попречва вълната от съветски офанзиви по фронтовата линия, която се простира в Източна и Южна Украйна. Но това няма да продължи дълго. Когато пролетта премине в лято, опасенията са, че Русия ще предприеме нова огромна атака, както направи предходната година. А способността на Украйна да я удържи този път наподобява доста по-малко сигурна в този момент, в сравнение с тогава. Ето за какво тя незабавно би трябвало да активизира повече войски и да построи по-стабилна фронтова защита.

Украинците разбираемо упрекват международните политици за тежкото си състояние. Заети с Близкия изток, идните избори и личните си стопански проблеми, западните съдружници на Украйна са разсеяни.

Решението на подкрепящите Тръмп републиканци в Конгреса да блокират военния пакет на администрацията на Байдън за Украйна на стойност 61 милиарда $ оказва въздействие на фронтовата линия и над украинските градове. Украинските бойци са принудени да разпределят снарядите си, до момента в който Русия ги превъзхожда на някои места с пет към едно.

Само за една нощ предходната седмица против Украйна бяха изстреляни повече от 150 дрона и ракети, само че Украйна няма задоволително средства за прехващане, изключително на тези, които могат да нанесат най-вече провали.

Блокадата, в която се намира Америка, рискува да разреши на Русия да пробие несъответстващите защитни линии на Украйна.

И европейците не се оправят доста по-добре, макар бойните речи на президента на Франция Еманюел Макрон, който упорства, че Русия би трябвало да бъде победена, само че не изпраща съвсем никаква техника, с цел да помогне това да се случи, или на неубедителния канцлер на Германия Олаф Шолц, който отхвърля да достави мощни ракети с отдалечен обхват Taurus.

Европа не съумя да извърши задачата си да достави 1 млн. снаряда на Украйна до този месец, макар че чехите търсят по света, с цел да компенсират дефицита. Проблемът е и в парите: Европа би трябвало да помогне и с тях.

Но Полша и Франция, наред с други страни, се пробват да блокират жизненоважния селскостопански експорт на Украйна, с цел да защитят личните си фермери.

Въпреки това Украйна не може просто да упреква съдружниците си. Тя също е отговорна за грешките си.

Една от тях е неуспехът ѝ във връзка с " работната мощ ". Русия се приготвя за нова вълна на готовност предвид на идващия си огромен напън. Терористичното нахлуване в концертна зала в Москва на 22 март може да улесни Владимир Путин, който го употребява, с цел да твърди, че Русия би трябвало да бъде мощна " пред лицето на кръвожадни врагове ".

Но в Украйна опитите за набиране на свежи новобранци към момента са заклещени в спиралите на демократичния развой, съгласно известията са импортирани над 1000 ремонти към законопроект в Народното събрание, който ще даде на държавното управление повече благоприятни условия да набере нужната му войска.

При липса на парични средства и заради опасения от непопулярност президентът Володимир Зеленски не упява да реализира мечтаното.

Украйна закъсня и с укрепването на личните си отбранителни позиции.

Донякъде това е разбираемо. Правителството към момента мечтае за нова контраатака и се опасява от мисълта, че сегашната фронтова линия може да се трансформира в нещо доста сходно на граница, която отрязва една пета от страната и я лишава от по-голямата част от достъпа до морето.

Идеята, че тази линия може да се трансформира в основа за бъдещи мирни договаряния, е тъкмо това, което Зеленски искаше да избегне. Но в този момент заплахите са толкоз огромни, че това е минимум неприятният вид. През последните седмици багерите започнаха да се движат и драконовите зъби се забиват. Трябваше да се стартира доста по-рано.

" Молете се да не е прекомерно късно ", написа в умозаключение английската медия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР