С наближаването на есенно-зимния сезон българите трескаво започват да се

...
С наближаването на есенно-зимния сезон българите трескаво започват да се
Коментари Харесай

Война за дърва: Между политическите обещания и суровата реалност

С наближаването на есенно-зимния сезон българите трескаво стартират да се запасяват с дърва. Те постоянно са били измежду най-изгодните енергийни източници за отопление, само че през последната година нарастнаха с близо 70%. И наклонността е за продължаващ растеж. По тържищата край градовете и пътищата сега цените варират по 125 –165 – 180 лева за кубик (б.ред. – кубични метра), а по същото време предходната година вървяха по 80-100 лева за кубик.

Когато през месец май кабинетът „ Петков “ разгласи невиждани ограничения против рецесията и растящата инфлация, съществена част от тях бяха ориентирани точно към облекчение на енергийните сметки. Така бе решено да се намали ставката на Данък добавена стойност за парното, топлата вода и природния газ. Сред ограниченията обаче липсваха такива в помощ на семействата, които разчитат на дърва, а те са доста повече и постоянно финансово по-зле устроени.

Междувременно терзанията за отоплението се изостриха на фона на стремглавия скок на цените на енергоносителите. И по този начин се стигна досега, в който повишаването на дървата за огрев направи сметката непостижима.

Поръчах букови дърва от гр. Лъки през юни месец, само че още не са пристигнали. Цената им е 130 лева за куб. метър. За 10 кубика би трябвало да платя 1300 лева В изискванията на инфлация тази сума е непостижима за множеството хора, изключително за пенсионерите ”, съобщи пред Economic.bg гражданин на смолянското село Момчиловци, който пожела да остане неназован.

По думите му цените на нарязаните букови и дъбови дърва в Област Смолян доближават 165-170 лева за кубик, до момента в който предходната година са били сред 80-90 лева за кубик. „ Иглолистните дърва, като бор и ела, тази година се продават на цена 60-70 лева за кубик, а предходната вървяха по 30-40 лева за кубик “, добави той.

Една от аргументите дървата не стигат до елементарните жители е, че държавните предприятия нямат ресурса да добиват дървесината сами. Затова те разпореждат активността на частни компании, които пък продават добития материал на повишени цени. Въпреки това хората имат опция да получат дърва през Министерството на труда и обществената политика, а не през частни компании. Ако дават отговор на избраните критерии, въпреки и минимална, помощта, която биха получили, е към 637 лева на домакинство.

Миналата сряда в Област Смолян управляващите откриха парещ телефон за сигнали, свързани с проблеми при доставката на дърва за огрев за популацията. В планинските райони това е значимо, тъй като съвсем всички семейства се отопляват с дърва през зимата.

„ Редът за приемане на дърва е при записване в кметствата и общините. Тези описи се дават в горските стопанства, където поръчките стартират да се извършват поредно. Ако има нередности, като да вземем за пример да се дават дърва на избрани лица, които са отвън листата, се подават сигнали на този телефон “, изясни пред Economic.bg регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев.

Той бе назначен на длъжността си от служебното държавно управление в първите дни на август.

Предупредих шефовете на горските стопанства да не злоупотребяват с дървата и да не ги употребяват, с цел да стимулират свои съграждани да гласоподават за избрани партии на изборите, както се случваше преди “, добави той.

Той увери, че са подхванати ограничения в тази посока. „ Една от дилемите, която сме си сложили, е организирането на почтени и транспарантни избори – поради енергийната рецесия и това, че по-голямата част от хората тук се отопляват на дърва “, изясни Сабрутев.

Новият регионален шеф съобщи, че персонално ще се постарае нито един гражданин в смолянско да не остане без дърва за зимата.

Миналата седмица Сабрутев е инициирал среща с шефа на Южното централното държавно дружество (ЮЦДП), горските стопанства в региона и общините. На нея е станало ясно, че все още осъществяването на проекта за рандеман на дърва е приблизително към 32%. Има и обитаеми места в региона, където горските стопанства се движат доста по-добре – това са с. Широка лъка и гр. Доспат, където добивът е към 60%. Смолян, Рудозем и с. Смилян обаче изостават в проекта за сеч. Затова хората там интензивно показват недоволството си.

По думите на Сабрутев  аргументите са доста – измежду тях са огромното търсене и високите изкупни цени в дървопреработвателните предприятия.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев организира редица срещи и с дървопреработвателите. Той, дружно с министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров, приготвят омекотен режим за приемане на евтини дърва за обществено слаби жители. Очаква се процедурата да започва от септември месец “, сподели още Сабрутев.
Обещанията на Нинова
Местните поданици в Област Смолян помнят по какъв начин през февруари някогашният вицепремиер Корнелия Нинова и тогавашният аграрни министър Иван Иванов, излъчени от Българска социалистическа партия, споделиха, че страната ще отвори хранилища, с цел да продава дърва за огрев на хората без медиатори и на ниски цени. В Смолян тази вест е довела до всеобщо записване за приемане на евтини дърва. Но през днешния ден, шест месеца по-късно, цените са все по този начин високи.

„ Държавата стартира да сече в държавната гора и да продава непосредствено на жителите. Държавната и частната благосъстоятелност са равнопоставени. Прекратяваме с практиката да се пускат компании, доближени до партии, до гората и да крадат повече, в сравнение с им е разрешено да секат “, уточни през февруари Нинова.

Това бяха популистки обещания, които не са изпълними, заради доста аргументи. Една от тях е непознаване на материята. Много е мъчно страната да влезе непосредствено в пазара на дървесина и да направи цените на дървата по-ниски “, изясни Сабрутев във връзка думите на Нинова.

„ Всеки дава обещание, до момента в който го избереш “, разяснява мъжът от Момчиловци във връзка обещанията на водача на Българска социалистическа партия.

Нинова и Иванов също бяха смели в обещанията си. Те оповестиха, че отстраняват посредниците от търговията с дървен материал и пресметнаха, че това ще способства да бъдат подкрепени над 1.5 млн. семейства. Порочните практики в бранша обаче не престават.

В изявление за Economic.bg предишния месец Александър Дунчев от „ Продължаваме промяната “, който е някогашен шеф на Агенцията по горите, съобщи, че тaм, ĸъдeтo ca нaзнaчeни cилнo ĸopyпциoннo и пoлитичecĸи чyвcтвитeлни диpeĸтopи нa cтoпaнcтвa и нa пpeдпpиятия. По думите му точно те пoзвoлявaт нa фиpмитe дa пoлyчaвaт пpoтeĸции и мнoгo пo-лесно дa зaoбиĸaлят нoвoвъвeдeниятa пpи пpoдaжбaтa нa дъpвecинa. Повечето от тях, става известно, са свързани точно с Българска социалистическа партия.

Стефан Сабрутев изясни, че на територията на смолянска област не е открит нито един нов склад. Единственият, който до момента съществува, е в Доспат. Той обаче е празен.

Подобна е обстановката на доста места в страната и... 
... дърва към този момент няма
Миналата седмица страната предприе ограничения в устрема си да се опита да реши казуса с дефицита на дървесина. Служебният министър на земеделието Явор Гечев сподели, че желае да предотврати „ опасността от недостиг “ и издаде заповед за тримесечна възбрана за експорт на дървесина за трети страни, т.е. отвън страните от Европейски Съюз. Идеята е посредством прекъсването на износа, да остават дърва за хората в България.
Къде е дървесината?
Данните от последния разбор на Агенцията по горите за интервала 2016 – 2021 година демонстрират спад – както на количествата добита, по този начин и на количествата изнесена дървесина. Изключение вършат 2017 и 2018 година, само че разликите в размерите не са огромни.

Анализът демонстрира, че износът е доста малко на фона на добива. Това слага разумния въпрос по какъв начин тогава прекъсването на износа ще върне дървата на българския пазар.

Данните сочат и че има общо нарастване на вноса в България на дърва за огрев и на занемарен дървен материал за интервала 2017-2020 година Увеличението е най-значително при вноса на дърва за огрев, който от 36 530 тона през 2017 година нараства тройно през 2020 година до 100 876 тона.

Нинова и Иванов не съумяха да разрешат казуса, следва да забележим дали дейностите на служебното държавно управление ще да го създадат.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР