Правителството предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от

...
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от
Коментари Харесай

Предложение: Социалната пенсия за старост да бъде 307,07 лв. от 1 юли

Правителството предлага обществената пенсия за напреднала възраст да се усили от 276,64 лева на 307,07 лева от 1 юли тази година. Проектът за разпореждане на Министерския съвет е оповестен в портала за публични съвещания Strategy.bg, написа Българска телеграфна агенция. Предложението е обвързвано с актуализацията от 1 юли с 11% на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година Решението за осъвременяването на пенсиите по така наречен швейцарско предписание с този размер беше взето от Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) на 14 май. Средствата за това към този момент бяха заложени в Закона за бюджета на държавното общество обезпечаване за 2024 година с решение на Народното събрание.  

С цел възстановяване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова активност, е належащо да се дефинира по-висок размер на обществената пенсия за напреднала възраст, се показва в отчет на министъра на труда и обществената политика по отношение на предлагането за нарастване на обществената пенсия за напреднала възраст.

В резултат от препоръчаната смяна ще се покачат размерите и на другите пенсии, които не са свързани с трудова активност, като пенсията за военна неработоспособност, пенсията за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст, се показва още в отчета. Хората, които получават пенсия, несвързана с трудова активност, са съвсем 62 000. Тези, които получават добавки към пенсиите, избрани в % от обществената пенсия за напреднала възраст, са малко над 75 000 души, излиза наяве от информацията за частичната предварителна оценка на влияние.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР