С минимум 20% ще бъде увеличен индивидуалният размер на стипендиите

...
С минимум 20% ще бъде увеличен индивидуалният размер на стипендиите
Коментари Харесай

Максималната студентска стипендия се увеличава от 150 на 180 лв.

С най-малко 20% ще бъде повишен самостоятелният размер на стипендиите на всички студенти в България. Това значи, че най-ниската стипендия ще се увеличи от 70 на 85 лева, а най-високата - от 150 на 180 лева Това стана ясно през вчерашния ден след среща на просветния министър Красимир Вълчев с Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) и Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, на която бе разисквано по какъв начин тъкмо да се разпределят обезпечените предходната седмица от кабинета 100 млн.лв. за университетите.

Скокът на стипендиите ще " коства " 7 млн.лв. до края на годината. Така общият бюджет за студентски стипендии ще се усили от сегашните 28 млн.лв. до 35 млн.лв. Догодина мярката би трябвало да се обезпечи с бюджета за 2021 година

Останалите 93 млн.лв. ще отидат за повсеместен ремонт, саниране и обзавеждане на студентски общежития. " У нас сега има 140 общежития, 40 от които са в окаяно положение - не са ремонтирани от 70-те години ", описа ръководителят на НПСС Даниел Парушев. По думите му концепцията е най-малко половината от тях да бъдат актуализирани, с цел да станат по-привлекателни за студенти.

Просветният министър е предложил два критерия за разпределяне на средства за ремонт - обезценка въз основата и подготвеност на съответното висше учебно заведение да започва с нужните процедури, изискващи оповестяване на социална поръчка. От националната организация на студентите са предложил още три критерия, които министърът е одобрил, показа Парушев. Така, дали един вуз ще получи средства за ремонт на общежитието си, ще зависи от това дали е получавал средства в последните години - тези, които не са получили, ще са с преимущество, както и дали съответното общежитие е населявано, с цел да не се окаже, че пари се наливат в постройка, в която въобще няма студенти. По-голям късмет за средства ще имат и общежитията, които приютяват студенти от няколко университета, както е да вземем за пример в столицата - в един блок от време на време живеят студенти от 3 вуза. Целта е по този метод повече студенти да се възползват от усъвършенстваните условия на живот.

До 25-ти август НПСС ще изготви лист с общежитията, за които съгласно организацията ремонтите са най-належащи. Подобни описи ще създадат и от Съвета на ректорите, и от МОН, като вижданията на трите страни ще се обсъдят и ще се реши кои ще са 20-те " щастливци ", които ще обновят със средства от бюджета. Ще се направи опит ремонтираните общежития да са и повече от 20, само че всичко зависи от компромисите, които съумеят да реализират студенти, ректори и министерство. Според НПСС изключително значим в тази ситуация е и контролът, който ще се оказва по време избора на компании и на ремонтните действия, по тази причина и от организацията считат да се включат в този развой.

 

НАГОРЕ-НАДОЛУ

Проблемът със съществено увеличените таксите за платено образование в редица университети ненапълно е намерил своето позволение, заяви още шефът на НПСС Даниел Парушев. Преди седмици стана ясно, че много вузове са се възползвали от правото си да усилят таксите за платено образование, при изчисляването на които следва да се включва и съставен елемент за качество на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. Най-фрапиращо бе. в Медицинския университет в Пловдив и в Медицинския университет във Варна. Целта на новата формула, отчитаща качеството, е да се реализира сходство на общия размер на средствата за прехрана на образованието на студентите, признати по държавен план-прием, и студентите в платена форма ( с цел да не се позволява със средствата от държавното финансиране да се покриват разноските на студентите в платена форма). От НПСС обаче са безапелационни, че студентите следва да продължат да учат при условията/таксите, при които да били признати, като съгласно тях това е изключително значимо в интервал на пандемия, когато приходите на хиляди фамилии са понижени. Затова след редица договаряния, медицинските университети в Пловдив, Плевен, Варна и София са се съгласили да понижат към този момент увеличените такси. " МУ-София и МУ-Варна към този момент даже са го сторили с решения на Академичните си препоръки, като в този момент нарастването не е 45%, както беше, а 20% - за студентите във втори, трети и четвърти курс (за първи курс остават високите такси - бел.ред.), което въпреки всичко е добра стъпка ", разяснява Парушев, призовавайки и другите вузове, нараснали платеното си образование в разнообразни специалности, да вземат същите решения. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР