С красивата музика на Джузепе Ведри и ярко артистично присъствие

...
С красивата музика на Джузепе Ведри и ярко артистично присъствие
Коментари Харесай

С красива музика и ярко артистично присъствие  в „Бал с маски“ започва фестивал „Сцена на вековете“

С красивата музика на Джузепе Ведри и блестящо артистично наличие в „ Бал маски “ на 8 юли от 21,00 ч. ще започва осмият Летен оперен фестивал Сцена на вековете “ във Велико Търново. На живописната сцена на историческата цитадела Царевец, под палката на именития маестро Иван Кожухаров, Държавна опера Бургас ще показа история, разказваща за светостта на възприятията, вплели своята гибелна мощ в една тъжна приказка за обич, ревнивост и възмездие. Тайнства, заприказва, вътрешни битки, възмездие – всичко това, като хубав музикален роман за силата на възприятията, ще изградят в запаметяващи се облици превъзходните солисти в спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и непоклатимост във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. В облика Амелия – разкъсващата се сред любовта и дълга, ще се превъплъти превъзходната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева. Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар. Даниела Дякова ще бъде мистериозната и врачка Улрика.


Публиката ще стане очевидец на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки ориси. Постановката на Вердиевата опера, чрез новаторските режисьорски решения на доцент доктор Александър Текелиев, ще разгърне целия си трагичен искра на откритата сцена на Царевец.
Програмата на „ Сцена на вековете “ 2023 ще продължи на 15 юли с един забавен и впечатляващ прочит на обичаното оперно заглавие „ Тоска “ на Пучини на Държавна опера Стара Загора. Седмица по-късно, на 21 юли, ще е премиерата навън на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “- операта „ Дон Жуан “ от Волфганг Амадеус Моцарт.
По традиция, на сцената в крепостта Царевец ще бъде показано и българско класическо заглавие. Този сезон това ще е историческата опера на Парашкев Хаджиев „ Лето 893 “ на 29 юли. Спектакълът на Русенската опера е отдаден на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминационна точка на покръстването на българския народ.
Опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини ще е спектакълът „ Опера diva “ на Пловдивската опера, който ще може да се види на крепостта Царевец на 12 август. С комичната опера „ Дон Паскуале " от Гаетано Доницети във фестивалната стратегия на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще приключи на 2 септември с грандиозна церемония вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски “.
Три са заглавията в фестивалната стратегия за детска и младежка публика „ Сцена на вековете – Поглед към бъдещето “. На 10 юли на огромната сцена на Царевец великотърновската балетна школа „ Класика “ ще показа танцовата приказка за деца „ Снежната кралица “, В Летния спектакъл на града на 19 юли ще е спектакълът „ Тайната градина “ на Виргиния балет, а на 12 септември Бон-бон Мюзик ще гостува с постановката „ Вълшебната корона “ по музика на Стефан Димитров.В съпътстващата стратегия на фестивала е мултимедийният концерт „ Властелинът на пръстените “ на Симфониета Враца (22 юли), хитовият концерт „ ABBA Symphony “ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „ Есмералда – Парижката Света Богородица “ в осъществяване на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят на в Летния спектакъл на Старата столица.


Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ се провежда от Община Велико Търново с поддръжката на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “ и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.Билети за всички заглавия от фестивалната стратегия се оферират в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информативен център на ул. „ Христо Ботев “ №5 във Велико Търново.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР