С конструктивен диалог можем да вървим напред, защото за мен

...
С конструктивен диалог можем да вървим напред, защото за мен
Коментари Харесай

Кирил Петков пред МИА: Да запретваме ръкави и да започваме да работим заедно

С градивен разговор можем да вървим напред, тъй като за мен добросъседството е от голяма значимост и за България, и за районен съд Македония, и за целия балкански район, съобщи в изявление за МИА българският министър-председател Кирил Петков.

Аз в действителност имам вяра, че колкото повече работим дружно, толкоз по-голяма съгласуваност ще имаме. И колкото повече нашите жители контактуват между тях, откриват бизнессътрудничество, толкоз по-добре ще бъда за всички, акцентира той. В изявлението си в навечерието на своето посещаване в Скопие на 18 януари българският министър председател прикани „ вместо заявления и политическо говорене да запретнем ръкави и да вършим нещата дружно “.

Българският министър председател изрази вяра, че по време на визитата с македонския си сътрудник Димитър Ковачевски ще се спогодят за основаването на пет работни групи - по стопанската система, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята . Той обаче посочи, че критериите за тяхната работа няма да бъдат периодите, а крайните резултати.

Групите в двете страни, които работят против добросъседството, са свързани с вътрешната корупция.

Да променим с положително наличие наложилият се на Запад термин за балканизация.

Това са част от акцентите в изявлението за организация МИА на българския министър председател Кирил Петков.

Той акцентира, че тъкмо заради тази причина незабавно след избора на новото държавно управление на Димитър Ковачев отива на посещаване в страната за да откри непрекъсната връзка и да се реализира действителен прогрес.

Не желая дамо политиците да идват и да приказват. Когато приказваме за стопанска система, желая да забележим всички наши компании, които желаят и имат интерес към районен съд Македония, всички компании от вашата страна, които имат интерес към България. На тази среща политиците не са нужни – на тази среща са нужни хора, които желаят да работят, да вършат дружно бизнес “, акцентира Петков. Според него, би трябвало да се работи върху всички тези въпроси, които двете страни не са съумели да решат за 30 години.

Българският министър председател посочи, че не би трябвало единствено да се приказва какво би трябвало да се направи, а и двете страни да работят за реализирането на съответни планове.

Това с декларациите и заявките би трябвало да остане настрани. От в този момент нататък би трябвало да гледаме резултатите, които ще реализираме дружно, акцентира Петков в изявлението.

Според него, компликацията при решаването на някои проблеми зависи от подтекста, в който са сложени и в случай че успеем да ги дефинираме тъкмо какви са и от кое място идват, тогава и решаването им ще бъде по-лесно.

Той съобщи, че не носи анекс към Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а идва с конструктивен звук и подготвеност за ново начало. По думите му това ново начало „ ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предходните декларативни задължения и ориентирано към съответните значими въпроси, засягащи всекидневието на жителите на двете страни ”.

„ Идвам с конструктивен звук и подготвеност да стартираме взаимна работа. Нямам подготвен документ или нещо сходно, тъй като всички тези документи нямат смисъл, в случай че не дадем действителна мотивация, че би трябвало да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да стартираме първо с нещо, за което ще запишем в идващия документ. В противоположен случай заплахата е да напишем документ и по-късно какво? Тук задачата е да създадем стратегия, да създадем работните групи, да стартираме разговор, да имаме възприятие за взаимно доверие, да има положителни планове от двете страни и да си сложим цели, които желаеме да реализираме в най-кратки вероятни периоди ”, акцентира Петков в изявлението. Той оцени като доста градивен телефонния диалог, който организира с номинирания за министър председател Димитър Ковачевски, и изрази убеденост, че двамата с него като фигури от икономическата и бизнес сфера, имат идентична сила да вървят нещата напред. Българският министър председател изрази вяра, че по време на визитата ще се спогодят за основаването на пет работни групи - по стопанската система, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята. Сътрудничеството и добросъседството, споделя Петков, би трябвало да се укрепват от групите по ползи в дадена сфера, а не от политиците. Целта на визитата, добави той, е да се направи стратегия за съвещанията на тези работни групи, които да се срещат един път месечно, с цел да се реализира прогрес по всички въпроси.

„ Трябва непрестанно да поддържаме връзка, да напредваме. Моите очаквания са да се договоря по време на нашето посещаване да създадем тези пет работни групи “, акцентира Петков. който отбелязва, че персонално той като министър-председател не може да разбере по какъв начин към момента няма пряк полет сред Скопие и София.
Кирил Петков поздрави новия си македонски сътрудник Димитър Ковачевски
Министър-председателят Кирил Петков поздравява Димитър Ковачевски във връзка встъпването му в служба като министър председател на Република Северна...
Прочети повече
В изявлението си за МИА той се спря и на авансово избрания шестмесечен период за решение на разногласието. Но на Консултативния съвет по национална сигурност към президента президентът Румен Радев застъпи позицията, че са нужни не периоди, а действителни резултати. „ Ако кажа избран период, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да забележим какви са проблемите, по какъв начин ще ги решим. Срокът зависи единствено от готовността на всяка от страните да си подадат ръка и да довършат работата дружно ”, споделя Петков. В изявление за МИА българският министър председател акцентира, че има лесни неща, само че има и по-трудни и чувствителни, които би трябвало да се вземат решение.

„ Смятам, че с другарски, градивен метод може да се вземат решение както лесни, по този начин и сложни проблеми. Но най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които вършим дружно ”, сподели Петков, който добави, че с градивен разговор всички тези въпроси са разрешими.

Кирил Петков засегна и въпроса за разрушителните сили както в Северна Македония, по този начин и в България, които не са склонни да отстъпват и работят против добросъседството. „ Трябва да отстраним всички, които печелят на гърба на нашите нации . Защото има дребна група хора, които вършат пари посредством корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от разрушителните детайли, които са свързани и слагат въпроса дали добросъседството сред двете страни е положително или не. Много от същите тези групи са свързани и с вътрешната корупция в страните “, акцентира още Кирил Петков в първото си изявление за организация МИА, откогато е министър председател на България.

„ Надявам се, че в действителност имаме толкоз доста да спечелим дружно от това добросъседство, че даже избрани групи хора в двете страни, които считат, че добросъседството не е положително за тях, политически или по някаква друга причина, в случай че ги включим в целия подтекст, уповавам се те да останат слаб глас в общата концепция да работим дружно.

Говорейки за нулевата корупция като един от главните задължения на неговото държавно управление, той акцентира, че корупцията би трябвало да бъде изчистена както в България, по този начин и в Република Северна Македония. Премиерът добави, че всички, които печелят на гърба на нашите нации, би трябвало да бъдат изчистени: „ И мисля, че в случай че дружно успеем да кажем: НЕ на корупцията, НЕ на дискриминирането, НЕ на незачитането на човешките права, ДА на добросъседството, ДА на общите връзки, ДА на общата стопанска система и да ги впишем в тази рамка, разговорът ще бъде доста по-бърз и хората, които не са избрали тези позиции, ще ни схванат доста по-добре. „ Ако успеем да го създадем дружно, мисля, че ще бъде доста по-полезно и за двете страни “, добави Петков.
Организация насочи няколко директни въпроса към Кирил Петков за районен съд Македония
Национална Инициатива Единение / НИЕ/ насочва няколко значими и основни въпроса към премиера Кирил Петков, който отива на посещаване в Ско...
Прочети повече
Той показа и нещо, с което се е сблъскал в Харвард преди няколко години, което се отнася до възприемането на Балканския район.

„ Честно казано, е обидно да го кажа, само че преди няколко години бях в Харвардския университет, един от професорите по стопанска система приказва за Централна Америка и сподели, че в Централна Америка една от страните има детайли на балканизация. Питам какво е балканизация? Той отговори, че това е икономическият термин за какофония, когато две групи, близки страни не се координират добре. Бях компрометиран. Казвам си, не е допустимо нашият район, нашите Балкани, нашите страни да бъдат дадени за образец за разкол и думата, която се употребява в Харвард, да се отнася за Балканите. Така че време да променим какво значи балканизация ”, споделя Петков.

Той изрази вяра, че в един миг, когато се спомене балканизация, ще се приказва за смяна на метода, по който някои страни могат да стартират да работят дружно: А в случай че си го представим като цяло, Балканите са 65 милиона души, това е една Франция. Представете си, в случай че имаме отворени пазари, в случай че работим дружно, в случай че се почитаме, няма нулева дискриминация, изчистихме корупцията... по какъв начин биха изглеждали Балканите. „ Има толкоз доста неща и толкоз доста можем да получим от една такава визия, че просто е време да запретнем ръкави и да стартираме да действаме “, посочи Петков.

Българският министър председател акцентира, че Балканите като район имат огромен капацитет да бъдат богати, поради близостта до европейския пазар, плодородните земи, положителните места за туризъм. И въпреки всичко по икономическо развиване те са на най-ниското равнище в Европа, на първо място поради корупцията.

Ако успеем да създадем това дружно, считам че ще е от изгода и за двете страни “, съобщи българският министър председател Кирил Петков. Той акцентира, че когато приказваме за корупция, не би трябвало да чакаме някой да ни избавя или да ни помогне, а би трябвало сами да си свършим работата.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР