С конституционно мнозинство парламентът одобри на първо четене ключовия законопроект,

...
С конституционно мнозинство парламентът одобри на първо четене ключовия законопроект,
Коментари Харесай

На първо четене: Конституционно мнозинство одобри съдия да разследва главния прокурор

С конституционно болшинство Народното събрание утвърди на първо четене основния законопроект, препоръчан от Министерския съвет, обвързван и с нов механизъм за следствие на основния прокурор при данни за осъществено от него закононарушение. Той планува с това да се занимава углавен арбитър. Целта е ръководителят на следствието да е самостоятелен от основния прокурор.

181 гласоподаваха „ за “ измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Само 25 бяха „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ - всички те от Движение за права и свободи.

Депутатите утвърдиха още няколко законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс, които би трябвало да бъдат експресно обединени. За да минат дефинитивно поправките, е нужно да се редуцира срокът за предложение на корекции на второ четене. След това те следва да се гласоподават в комисия и отново в пленарна зала. Времето на сегашния парламент обаче изтича. Президентът разгласи, че го разпуска на 3 февруари.

Т.е. нужна е изключителна воля законопроектът да бъде признат дефинитивно. Затова и Надежда Йорданова от " Демократична България " прикани от трибуната на Народното събрание ръководителят на правната комисия (Радомир Чолаков от ГЕРБ) незабавно да свика изключително съвещание, с цел да се задейства процедурата. 

„ Независимият “ народен представител Явор Божанков, който бе изключен от групата на „ Българска социалистическа партия за България “, по време на дебатите разгласи от трибуната на Народното събрание, че се разиграва спектакъл. Според него от ГЕРБ в този момент са подкрепили поправките с предизборна цел, знаейки, че те няма бъдат признати.

Самият Делян Добрев в телевизионно изявление тази заран чистосърдечно призна, че законопроектът няма да мине заради липса на време.

Той упрекна предходните ръководещи, които имали две години да одобряват промяната, само че не го създали.

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР