С какво асоциирате италианската кухня? Пица? Паста? Най-многобройният вид ресторанти

...
С какво асоциирате италианската кухня? Пица? Паста? Най-многобройният вид ресторанти
Коментари Харесай

Италианска ли е всъщност италианската паста

С какво асоциирате италианската кухня? Пица? Паста? Най-многобройният тип заведения за хранене в света са италианските, в които се сервира паста. Това си е запазената марка на Италия и до момента в който за пицата се водят яростни разногласия дали идва от Съединени американски щати или Италия, то за пастата няма никакво подозрение, че нейна татковина е обичаната ни Италия. Приготвили сме ви лист с любопитни обстоятелства за италианската паста. Насладете се!

Съществуват повече от 600 типа паста
В международен мащаб се създават над 600 типа паста с разнообразни форми, величина и съставки. Най-известни са спагети, талиателе, пене, ригатони, фетучини, фусили, ньоки, равиоли, папарделе. А това, на което ние споделяме макарони, в действителност е общотото название на всички тръбовидни тестени произведения. Има италианска паста и в такива кокетни форми, че са напряко като произведение на изкуството – венцелистчета, пеперуди, миди, камбанки, шапчици, чувалчета, лули, букви и доста други. Голямото многообразие от типове паста идва от другите готварски обичаи в обособените райони. Например „ но карбонара “ обичайно се прави със спагети, само че може да се подготви с фетучини, също с лингуини и други Ньоки пък обичайно се подготвя от картофено тесто, само че към този момент е доста публикувано то да се замества с продуктите за другите типове паста.

 Италианска ли е в действителност италианската паста Mother Nature Network

Музей на спагетите
От многото типове паста най-популярни са спагетите. В Италия даже има музей на спагетите. В него се съхранява забавен документ от архива на Генуа, нотариален акт. На 4 февруари 1279 година той удостоверява, че има тестено кулинарно произведение „ макаронис ”. А в дребния град Граняно, близо до Неапол, са разкрили документално изложение от 1502 година по какъв начин се подготвят макароните. Повечето откриватели сочат Генуа като татковина на класическите спагети, въпреки че с времето са се изместили към Неапол и той е „ иззел функционалностите “. Днес в региона на Неапол има обичаен Празник на спагетите, там са и 10% от италианските производители на паста, като макароните годишно са към 3 милиона тона и се изнасят на всички континенти.

Спагети по стандарт
Днес спагетите би трябвало да бъдат с тъкмо заложени размери: дължината да е сред 35 и 40 сантиметра, а сечението да бъде сред 0,7 и 0,9 милиметра. Всичко останало е от други типове паста. Например спагетини, които са по-тънки и вървят с по-леки сосове и подправки.

Лазанята е тип паста

 Италианска ли е в действителност италианската паста quejeso.com

Въпреки че наподобява като мусака, лазанята е измежду най-старите типове паста. Традиционно тя е на пластове, сред които се поставя плънка сос рагу, пармезан, бешамел. Разпространени са и други типове – с месо, риба, домати. Произхожда от района Емилия-Романя. В Лигурия прибавят към каймата сос от зехтин, сирене и босилек.

Най-известните сосове за паста са..
Сос Болонезе е специалитет на италианския район Емилия-Романя. Основните съставни елементи на сос Болонезе са моркови, лук, целина, доматено пюре и алено вино. В Италия той не се сервира със спагети. Типичната паста за соса Болонезе са талиателите – дълги плоски линии. Болонезе доста подхожда на лазаня със сос Бешамел.

 Италианска ли е в действителност италианската паста thecozyapron.com

Карбонара е специалитет на района Лацио и по-специално Рим. Традиционно той се подготвя с яйца, бекон (обикновено панчета), сирене пекорино или пармезан и черен пипер.

 Италианска ли е в действителност италианската паста Food Network Canada

Класическото зелено песто произлиза от Генуа, столицата на района Лигурия. Основните му съставни елементи са: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин, пармезан и морска сол. Песто подхожда идеално на бавете, спагети или части сготвена лазаня.

 Италианска ли е в действителност италианската паста No Spoon Necessary

Сос Арабиата е различен специалитет на района Лацио и Рим. Той е елементарен и елементарен за подготвяне доматен сос с чили и чесън, подготвен със зехтин. Сос Арабиата доста си подхожда с пене ригате. Макароните с този сос нормално биват поръсени с раздробен магданоз. Той може да се употребява сполучливо и като сос за пица.

 Италианска ли е в действителност италианската паста floatingkitchen.net

Дали италианците ядат паста всеки ден?
О, да! Те ядат паста всеки ден! Повечето италианци са доста придирчиви, имат компликации при смяната на питателните си привички. Те няма да пропуснат да включат пастата в обедното си меню без причина. И въпросът е дали не се отегчават, консумирайки тестени произведения всеки ден? Въобще не. Италианците освен ядат паста с разнообразни сосове, само че също по този начин я комбинират с доста други хранителни артикули като месо, риба, зеленчуци. Има толкоз доста способи, по които пастата може да бъде приготвена, че и на вас ще ви се прииска да ядете друга паста всеки ден.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР