С използването на сълзотворен газ и шокови гранати гръцката полиция

...
С използването на сълзотворен газ и шокови гранати гръцката полиция
Коментари Харесай

Газ и шокови гранати срещу мигрантите, тръгнали от Солун към С. Македония

С потреблението на сълзотворен газ и шокови гранати гръцката полиция се опита да попречи на стотици мигранти да изоставен бежанския лагер в Солун тази заран и да се насочат към границата със Северна Македония, оповестява електронното издание на македонския "Фокус ". Действията им са били в отговор на набези с камъни от страна на мигрантите.

Властите се пробват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. Близо до границата към този момент са ситуирани и палатки, където се заселват мигранти, предадоха гръцките медии. Те желаят да им бъде разрешено да преминат границата, с цел да продължат пътуването си до Германия.

Около 200 души влязоха в конфликт с полицията и нощес, откакто се пробваха да пробият полицейския кордон. Те хвърляха камъни по служителите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ и шокови гранати, съобщи Асошиейтед прес. Не се оповестява за ранени или арестувани.

Гърция прикани през днешния ден стотиците мигранти и бежанци, които са събрали наоколо до северната граница на страната, да се върнат в приемните центрове, съобщи организация Ройтерс. Властите предизвестиха мигрантите, че в противоположен случай са застрашени от наказания.

След анонимни апели в обществените мрежи да изминат 60 км и да стигнат до гръцко-македонската граница и да се опитат да я пробият над 500 души, измежду които фамилии с дребни деца, се събраха в царевично поле край мигрантския лагер Диавата, който се намира на към 10 км западно от град Солун. До през днешния ден сутринта на мястото са били разпънати над 100 палатки. Мигрантите се надяват да възобновят така наречен балкански маршрут, закрит без 2016 година и по който през миналите години минаха стотици хиляди души към по-богатите европейски страни.

"Призовавам тези хора незабавно да се върнат в приемните центрове ", съобщи пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас. "Лъжа е, че границите ще бъдат отворени. В интернационалните контракти има отговорности, а също и наказания ", сподели министърът.

Полицията е блокирала пътя с паркирани рейсове. Димитрис Вицас изрази вяра, че хората, събрали се в полето, ще го изоставен до нощта.

Засилва се натискът на мигранти, които влизат през сухопътната граница от Турция. Властите проверяват деятели на неправителствени организации, които организират пропаганда измежду мигранти и бежанци за непокорство.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР