С изложба Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария

...
С изложба Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария
Коментари Харесай

Бляскав 53-и ЧРД на Старинен Пловдив

С галерия „ Възродено завещание “, експонирана в откритите пространства на Стария град, и концерт в Балабановата къща, екипът на Общински институт „ Старинен Пловдив “ означи своя 53-ти рожден ден и 66 години от основаването на Архитектурно-историческия резерват в наличието на многочислени посетители.

На площада на Лапидариума, който носи името на първия шеф Атанас Кръстев, се състоя публично разкриване, на което заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева насочиха поздрави и благодарности към чиновниците – някогашни и сегашни, посетители, сътрудници и съидейници. Заместник – кметът съобщи и специфични благопожелания и приветствен адрес от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Ректорът на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – проф. Тони Шекерджиева – Новак прочете приветствен адрес, а проф. доктор Галя Лардева сервира цветя от името на АМТИИ. Цветя и адрес имаше и от дългогодишния сътрудник на института – Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Кратко слово, само че с доста неспокойствие, произнесе и именития проектант Румяна Пройкова.

Изложбата с истински архитектурни чертежи, архитектурни улични силуети, както и на обособени къщи, знакови архитектурни стилове, ситуирани по фасади и огради на обекти на Старинен Пловдив описват за труда на архитекти, инженери и реставратори, посветили живота си за възобновяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и по какъв начин през времето се е случила реставрацията, консервацията и акомодацията на къщите с Резервата. В изложбата „ Възроденото завещание “ са употребявани материали от богатия механически списък, който стопанисва ОИ „ Старинен Пловдив “, той е най-пълния и единствен и към този момент цифровизиран. Доц. доктор Елена Кантарева – Дечева изрече специфична признателност на Галина Ропова – дълготраен чиновник на института, отговаряща за процеса на цифровизация през последните години, по чиято концепция е основана изложбата.

„ Щастлив съм и се вълнувам, че сме дружно на 53-тата годишнина от създаването  на Общински институт „ Старинен Пловдив “. Фокусът на тази галерия е ориентиран към труда на всички тези многочислени експерти, които са взели участие през годините във възобновяване и опазването на Резервата. Посветена е на всички вас, които продължавате да опазвате „ сърцето “ на нашия град. Затова на първо време, бих желал да благопожелавам празника на всички, които през днешния ден отдават всекидневно труда си, времето, напъните си на Стария град, с цел да поддържат живи паметта и интереса към античната и богата история на Пловдив. Съзнавам, каква огромна отговорност е да работиш в името на популяризирането и опазването на културно – историческото завещание на Пловдив, който е шестия най-стар жив град в света и най-старият жив в Европа, на града, който завоюва купата Европейска столица на културата 2019, на града, който завоюва напълно неотдавна четвърто място в класацията за „ Най-добра европейска дестинация “ за 2022 година и още № 1 в категория „ Най-добра културна дестинация в Европа “, № 1 в категория „ Най-романтични дестинации в Европа “, № 1 в категория „ Най-добри винени дестинации в Европа “, а единствено преди 2 дни Пловдив бе разгласен и за „ Най-добрата дестинация в България “. Припомням всичко това, с цел да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ! Защото всичко това става допустимо и поради вас! Нека Старият град да продължава да бъде туптящото сърце на нашия град “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

„ Благодаря ви, че сме дружно. Това е една неповторима институция, призвана да опазва, ръководи АИР, търпяла е развиване, имало е разнообразни административни промени, само че институцията е жива и през днешния ден! Благодаря на всички сътрудници, които са работили и не престават да сътрудничат на ОИ „ Старнен Пловдив “. Благодаря на всички сътрудници! Това е една доста персонална галерия! В резултат на труда на всички тези хора, Старият град има образа, който познаваме през днешния ден “, сподели доцент Кантарева. Тя описа историята на институцията от 1 април 1969 година, когато се основава Управление „Старинен Пловдив “ и за негов шеф е назначен Атанас Кръстев. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се трансформира в синоним за огромен строеж, който възражда старинната градска част. През 2022 година се навършват 100 години от рождението му. Редица персони с разнородни специалности са отдали дейния си път за идеята Старинен Пловдив. Доц. Кантарева напомни имената на хората от неговия екип – основния организатор  Елена Узунска, проектант Петко Кекеманов, по-късно и младата Емилия Балабанова, както и имената на експертите от НИПК – филиал Тракия, дали своя огромен принос за възобновяване на АИР. Именно трудът на проектантския екип, управителен от арх. Коларова, е показан на изложбата, описа още доцент Кантарева.

„ Хората са тези, които съхраняват историческата памет на града и чертаят холограмата на неговото бъдеще. Тази мисъл не е моя, само че тя по този начин добре дава отговор на задачата ви. Надявам се да разберете какъв брой доста ви ценим и обичаме! “, сподели в приветствието си проф. Тони Шекерджиева – Новак.

Празникът продължи с концерт в Балабановата къща с присъединяване на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „ проф. Асен Диамандиев “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР