Четири институции си подават ръка, за да почетат паметта на

...
Четири институции си подават ръка, за да почетат паметта на
Коментари Харесай

Честваме 130 г. на бащата на Старинен Пловдив


Четири институции си подават ръка, с цел да почетат паметта на арх. Христо Пеев, с помощта на който къщите в Стария град възкръснаха за нов живот  

Енергията на слогана ЗАЕДНО още веднъж събира запалянковци, съидейници и сътрудници в Пловдив, които с общи старания и доста ентусиазъм провеждат едно знаменателно честване –   130 години от рождението на проектант Христо Пеев.

Общински институт „ Старинен Пловдив “, Фондация „ Български архитектурен модернизъм “, в партньорство с Държавен списък – Пловдив и Народна библиотека „ Иван Вазов “- Пловдив се сплотяват, с цел да покажат на пловдивчани и гостите на града обзорната галерия „ Христо Пеев: откривателят, архитектът, индивидът “ – самобитен реверанс към паметта и делото на бележития пловдивски проектант . Целта е да се показа занимателен, документален роман за личността на арх.Пеев, чиято изследователска и креативна активност е оставила трайни следи в образа на Пловдив и района, както и в архитектурната памет на България.

Откриването е на 31 март ( петък ) от 18:00 ч. на площад „ Римски стадион “. Изложбата се осъществя с финансовата поддръжка на Холдинг КЦМ 2000.

Инициаторите на честването са подготвили с изключение на тази галерия и още няколко събития, които ще се случат през април. Сред тях са архитектурни обиколки на здания, проектирани от арх. Христо Пеев, сказка, отдадена на живота и делото му и още една любопитна галерия с десетки архивни документи и фотоси, авторски рисунки, планове и доста други достоверни материали.

На 1 април 1969 година е основано Управление „ Старинен Пловдив “ (днес Общински институт), а на 18 април се празнува Международният ден за запазване на паметниците на културата, по тази причина основателите са избрали април като най-подходящ месец, в който обществеността да си спомни с признателност за индивида, на който изискуем опазването на възрожденските къщи в Пловдив.

През 1924 година арх. Христо Пеев се открива в подножието на Таксимтепе. Няколко години по-късно стартира да изследва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за жителите на постройките. Плод на неговите дългогодишни проучвания е капиталният труд “Пловдивската къща през епохата на Възраждането ”. Благодарение на събрания от проектант Христо Пеев материал, доста забележителни здания са възобновени в първичния си тип, „ възкръсват ” и къщи, разрушени преди години. Това е времето, в което доста от старите къщи са в неприятно положение, разпадат се или съзнателно се събарят за ново строителство. И до през днешния ден книгата му за възрожденските къщи е енциклопедия, употребена от архитекти, реставратори и строители.

Освен проучвател, Христо Пеев е и работлив проектант, създател на стотици здания в Пловдив и покрайнината. Неговото архитектурно творчество сякаш остава в сянката на писания му с изследвания. Обзорната галерия „ Христо Пеев: откривателят, архитектът, индивидът “ е опит да се осветлят доста от тези здания – прелестни съвременни планове от 20-те, 30-те и 40-те години на предишния век, пропити от най-актуалните трендове на архитектурата на модернизма. Изчистени от орнаменти фасади, плоски покриви-тераси, функционално систематизиране – всичко това е част от непокътнатия знак на арх. Христо Пеев, само че за жалост в наши дни сградното му творчество нерядко има ориста на възрожденските къщи по негово време: неглижирано, събаряно за ново строителство, преобразувано по несъответствуващ метод.

Вижте стратегия на събитията за честването на 130 години от рождението на арх. Христо Пеев:

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР