С изключение на няколко гимназии в столицата и математическите гимназии

...
С изключение на няколко гимназии в столицата и математическите гимназии
Коментари Харесай

“Истерията 7-и клас” вече не е реалност навсякъде в България

С изключение на няколко гимназии в столицата и математическите гимназии във Варна, Бургас и Русе, в които се следи огромна конкуренция за банкет, в останалите математически гимназии приемът след 7-и клас тази година е с постижими, относително ниски резултати. Това проучват от Института за пазарна стопанска система, представени от „ 24 часа “.

Те са сравнили минималните балове на второ класиране за банкет в държавните математически и природо-математически гимназии (МГ/ПМГ) в България в паралелките с математически профил по области. Второто класиране дава опция за сравнимост на баловете за банкет, защото то се прави централно при един и същи лист с стремежи за кандидатстване за всички места в учебните заведения, разясняват от института.

“Приемът в МГ/ПМГ, а евентуално и в останалите гимназии в страната изисква бал, различаващ се в пъти сред обособени области. Между столицата и Плевен да вземем за пример разликата е 3,6 пъти. Само в четири области в страната (София, Варна, Бургас и Русе) минималният бал за профил математика надвишава 400 точки.

В 7 от 25 области минималният бал е под 200 точки ”, написа в разбора на ИПИ.

Дори отвън математическия профил относително по-ниските балове в множеството провинциални учебни заведения за аналогични паралелки демонстрират, че “истерията 7-и клас ” към този момент не е действителност на всички места в България. Вероятно подготовката, започваща година или 2 година преди явяването на НВО, и забележителното количество средства, отделени за частни уроци, школи и спомагателни занимания, е непозната за все по-голяма част от учениците и фамилиите им. А това в действителност е добра вест, пишат от ИПИ.

Дори в София отвън двете математически гимназии (СМГ и НПМГ) паралелки с математически профил съвсем не се оферират, а където се оферират, баловете им са по-скоро посредствени. Предлагането е разследване на търсенето, тъй че можем да създадем извод, че изборът на профилиране в региона на математическите науки е водено не от желанието на учениците да специализират тези умения, а от името и статута на учебното заведение.

Този извод се потвърждава и от релативно дребния брой възпитаници, явяващи се всяка година на профилирана матура по математика след довеждане докрай на приблизително обучение.

От института означават, че две районни ръководства на образованието – Хасково и Кърджали, не дават информация за минималните балове на никой от обособените стадии на класиране. А в Монтана няма нито една паралелка с математически профил, без значение че в града има природо-математическа гимназия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР