С идването на новото правителство и с поемането на образователния

...
С идването на новото правителство и с поемането на образователния
Коментари Харесай

Година на реформи: Ще стане ли образованието по-качествено

С идването на новото държавно управление и с поемането на просветителния сектор от екипа на проф. Николай Денков - един от българските учени с безспорни и интернационално приети достижения, в бранша се родиха и нови очаквания за по-качествено и съвременно обучение в България. Добрите планове обаче са едно, само че просветителната система има прекалено много проблеми и, казано най-общо, сега тя не предлага еднакъв достъп на учениците до качествено образование.

Международни проучвания като PISA демонстрират, че българското обучение е извънредно неравно и страда от академична сегрегация - мощните възпитаници се концентрират в едни учебни заведения, а слабите напълно в други. В същото време българското обучение е и извънредно изостанало в методите на преподаване.

Компетентностният метод, който на процедура значи децата да учат посредством процедура, да работят в екип и да търсят решения на интердисциплинарни проблеми, е залегнал в законите и наредбите за образованието, само че на процедура отсъства от множеството класни стаи. Друг голям проблем е подготовката на фрагментите в системата - до момента в който нарасналите училищен заплати стопираха срутва в броя на учителите, значима е и квалификацията им.

От Министерството на образованието (МОН) дават обещание, че фокусът на промените през 2022 година ще бъде точно в повишение на качеството на образованието, като екипът на министър Денков в действителност направи някои значими ходове в тази тенденция. В междинното обучение МОН показа модел, по който ще се мери добавената стойност в образованието, стартира обзор на образователните стратегии и учебниците и стартира полемика за удължение и известна смяна на графика на образователната година.
Реклама
Във висшето обучение проф. Денков стартира промяна за уедряване и обединение на някои по-малки университети на доброволни начала, която най-малко на доктрина ще цели по-добрата им видимост и рейтинг на интернационалната научна сцена, въпреки да срещна мощен отпор от университетите. МОН показа и ограничения за битка с плагиатството в университетите.

Задачите пред МОН са доста, а главният въпросът е дали министерството ще приоритизира верните промени и дали държавното управление ще оцелее задоволително дълго време, с цел да ги извърши. От тази позиция е значимо какъв тъкмо е проектът за промени, с който работи МОН. " МОН работи по стратегическите цели и параметри, заложени в съдружното съглашение за ръководство на държавното управление. Работим по едно и също време и паралелно по всички промени, които е допустимо да бъдат стартирани все още ", дадоха отговор за " Капитал " от пресцентъра на просветителното министерство на въпрос каква тъкмо е картата за промени оттук насетне.

Но заложените в съдружното съглашение точки за промяна са съвсем 90. " Ние записахме над 80 точки по всички претенции на четирите партии и оставихме дообсъждането им за по-късно, което по този начин и не се случи. В тези точки има и вътрешни несъгласия ", изясни представител на една от партиите, взел участие в договарянията. Така да вземем за пример настояванията на Има Такъв Народ и на Българска социалистическа партия за два или даже единствено един позволен учебник на предмет надали ще се случат, защото екипът на министър Денков е срещу, споделят с " Капитал " източници от МОН.

Остава да забележим кои избран точки от дългия лист въпреки всичко ще се трансфорат в действителни промени.
Реклама Задача 1:Измерване на качеството
В дълготраен проект може би най-важната стартирана промяна от Министерството на образованието е новият модел за премерване на добавената стойност от образованието. Една от аргументите учебните заведения да оферират толкоз неравна услуга е, че до този миг за " качество " в българското обучение на процедура нито е имало справедлива мерна единица, нито пък повишението му е било обвързано с финансирането на учебните заведения.

През февруари МОН показа нова методика за премерване на добавената стойност в образованието, в която главен аршин ще е напредъкът, който учениците демонстрират в края на всеки учебен стадий. Той ще се прави оценка посредством актуалната система на национални външни оценения и матурите след XII клас, само че сравненията към този момент ще се вършат на база сходни учебни заведения, т.е. езикови с езикови учебни заведения, професионални с професионални и така нататък Предвижда се също по този начин да се съпоставят резултатите не на един випуск по отношение на предишен, а едни и същи възпитаници през годините - това би посочило напредъка им, или така наречен добавена стойност, която учебното заведение дава. Целта на МОН е моделът да се трансформира в един от стълбовете, определящи финансирането на учебните заведения, и по този метод то да се обвърже с качеството. Това е първа стъпка за въвеждането на обединен стандарт за качество в българското обучение , който да разреши и провеждането на по-нататъшни осведомени с данни промени.

Възможните препъникамъни пред тази промяна се крият в неприятното качество на матурите и другите национални външни оценения. Резултатите им не демонстрират обективно добавената стойност на преподаването в самите учебни заведения, защото учениците всеобщо вървят на частни уроци. Изпитите се трансформират постоянно и не изследват едни и същи умения и компетентности, което прави сравненията сред випуски, учебни заведения или даже еднакъв възпитаник в разнообразни стадии от образованието му сложни. Така тази промяна ще е невъзможна без качествена смяна в националните външни оценения и матурите.
Задача 2:Прегледът на образователните стратегии и учебниците
Една от точките, зад която застанаха и четирите партии от обединението, беше нуждата от смяна в образователните стратегии, тъй че да дават отговор по-добре потребностите на XXI век. Министър Николай Денков неведнъж е коментирал, че те са остарели, прекомерно университетски и комплицирани и се нуждаят от обзор, а доста от учебниците са прекомерно университетски и мъчно разбираеми за децата. Целта на обединението е да реформира образователните стратегии, тъй че да станат по-прагматични и да включат така наречен компетентностен метод на процедура.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Климат 1 Климат 2 Войната в Украйна 3 Блокчейн 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Политика Реклама
В началото на март МОН стартира обзор на образователното наличие по общообразователните предмети от I до X клас, като в процеса се включват над 170 експерти от цялата страна.

Предишната смяна в стратегиите сътвори първи и втори гимназиален стадий, като учениците избират единствено няколко предмета, които фокусирано да учат в XI и XII клас. Така материалът, който до тогава се учеше от I до XII клас, бе синтезиран във времето от I до X клас, което кара учителите да препускат още повече в преподаването и да имат още по-малко независимост по какъв начин да преподават. Очакването на министъра на образованието е преди 15 септември прегледът да даде данни за нужните промени, което единствено по себе си е амбициозна цел.

Реформата на образователните стратегии обаче ще отнеме повече време. От МОН чакат резултати до 1-2 години. Последния път, когато те бяха изменени, правенето промяната лиши две години и половина. Написването и утвърждението на нови учебници, съобразени с новите стратегии, може да отнеме още до 24 месеца, счита ръководителят на синдиката на шефовете Диян Стаматов. Изключително значимо е тази промяна да даде повече независимост на учителите сами да реализират заложените просветителни цели - сега образователните стратегии постоянно връзват ръцете и на доста положителни преподаватели. Решение, предлагано в предишното от фондация " Заедно в час ", е вместо един наложителен за всички модел да бъдат утвърдени няколко въз основата на опита на други страни, провели сполучливи просветителни промени, като учебните заведения сами да могат да избират какво да следват, стига да реализират заложените от закона резултати.
Задача 3:Квалификация и мотивация на учителите
МОН продължава да покачва заплащането на учителите, като стартовите заплати се покачиха при започване на април с 12.3% до 1415 лева Заявената цел на министерството е учителската заплата да надвишава с 25% междинната за страната заплата като мярка за повишение на мотивацията на учителите. Това е продължение на политиките на третото държавно управление на ГЕРБ, само че единствено по себе си не е задоволително, с цел да усъвършенства качеството на образованието, както показва и изследване на Световната банка от юли 2021 година със умозаключение, че в България няма връзка сред вложените в образованието обществени средства и качеството му. От друга страна, МОН се пробва да притегли повече млади учители - по данни на ЕВРОСТАТ над половината от преподавателите в страната са на над 50-годишна възраст. Следователно мярката не е безсмислена, само че би трябвало да бъде обвързана със смислени и сполучливи промени в други елементи на просветителната система.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Важна тематика в идните години ще бъде промяната на продължаващата подготовка на учителите. В момента тази система е извънредно непрозрачна, защото няма никакъв механизъм за надзор на качеството на многочислените квалификационни курсове, а педагози описват и за напълно фиктивни курсове. Резултатите не показват към този момент това да е дало резултат макар вложените към 30 млн. лева годишно.

В края на януари пред парламентарната комисия по обучение министър Денков даде обещание по-строг надзор върху квалификационните курсове и регистъра за тях. Също следва диалог за стратегиите в университетите, които образоват педагогичен експерти, изясни тогава Денков. Все още няма изясненост обаче по кое време тази значима промяна ще бъде показана.
Задача 4:По-дълга образователна година
През март от МОН предложиха и няколко разновидността за удължение на образователната година с две образователни седмици през юни за учениците от I до VI клас и по-ранно начало през септември, което пък да бъде наваксано с малко повече почивни дни през образователната година. Учениците и учителите в България в действителност се употребяват с една от най-дългите летни ваканции в Европа , а съгласно данни на МОН имат и минимум публични образователни часове сред I и X клас по отношение на европейските си връстници.

Предложеният вид от МОН в действителност е съвсем козметичен и при сегашните претрупани образователни стратегии не би имал изключително огромен резултат, даже в най-амбициозния вид на министерството учениците отново ще имат по-малък междинен брой часове от междинното за Европейски Съюз. От МОН обвързват мярката с идната смяна в образователните стратегии, въпреки съгласно някои специалисти по-логично би било обаче първо да се изготви проектът за промяната, тъй като образователната стратегия би трябвало и да редефинира задачите, които учебното обучение желае да реализира, а по-късно да се мисли по какъв начин образователното време най-добре би паснало на новата система.
Задача 5:480 млн. лева за STEM центрове
С прясно признатия План за възобновяване и резистентност в българското обучение следва да влязат 480 млн. лева европейско финансиране за построяването на STEM центрове във всяко учебно заведение. Това е уголемение на досегашна национална стратегия, по която такива центрове има построени в 263 учебни заведения и съставлява голяма опция. Философията на STEM центровете е не просто за закупуване на несъмнено количество техника или инсталацията на повече компютри в учебно заведение. Идеята е вграждането новите технологии във всички учебни процеси, като учебните заведения ще могат сами да дефинират от какво се нуждаят учениците им, а преподавателите ще имат достъп до образования и положителни практики по какъв начин да вградят технологиите и планово основаното образование в предметите си. Сред учебните заведения, които към този момент са построили личен STEM център, има значително образци за цялостна промяна на образователния развой и доста по-висока мотивация на учениците да ползват знанията си на процедура.

По-малко идеалният вид обаче е заради големия мащаб на програмата (1980 училища) една сериозна част от образователните заведения просто да я възприемат като финансиране за попълване на софтуерните си потребности. Училищата, взели участие до момента в националната стратегия, са го правили на конкурентен принцип въз основата на визия, която желаят да осъществят. МОН би трябвало да влага съществено в огромна осведомителна акция за изгодите от вграждането на STEM метода в цялостния образователен развой и в нуждата инвестицията да се концентрира и в целеви образования на преподавателските екипи, с цел да не се трансформира това в гигантска инвестиция в още компютърни кабинети.
КАРЕГоляма, само че сложна смяна за университетите
В началото на февруари МОН показа концепция за обединение на университети в просветителни консорциуми, на която обаче редица ректори се опълчиха, макар че е доброволна, а не наложителна. Целта е повече успеваемост и по-добра видимост на българските висши образователни заведения в интернационален проект. Или както отбелязва министър Денков, при вярно обединяване Софийският университет, който сега е единственият български университет в топ 1000 в света, може да влезе в топ 500, даже в топ 300 на международната ранглиста.

МОН предлага дребни висши учебни заведения със подобен и/или допълващ се профил и ситуирани в едно и също или в близки обитаеми места да се обединят под общо име и да имат общо или споделено управление. Идеята е " шапката " да бъде юридическо лице, само че съставните висши учебни заведения да запазят забележителна юридическа и академична автономия. Чрез новата конструкция те обаче ще могат да споделят преподаватели, материална база като спортни уреди, общежития и други, обща администрация и обслужващи звена. МОН показват мярката като доброволна и с доста разновидности за постигането й, само че все пак редица ректори на по-малки университети като УАСГ, Лесотехническия и други се оплакват, че просветителното министерство се пробва да ги окрупни принудително. Работна група би трябвало до края на юни да избистри концепцията за обединяването.

Реформата във висшето обучение обаче не се лимитира единствено до сливанията, тя цели и доста по-високи и ясни условия за акредитацията на висшите образователни заведения, с които да се вкара някакъв стандарт за качество на преподаването и научната активност, както и при атестацията на обособените преподаватели. Извън това МОН показа и промяна за плагиатството във ВУЗ-овете, което съставлява голям проблем за българската просвета. До момента само трудовете за прогрес в академичното развиване (например от доцент към професор) подлежат на инспекция за плагиатство. Сега тя ще важи за всички научни писания в академичната среда, каквато е практиката на Запад от десетилетия.
Фотограф: Цветелина Белутова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Деян Димитров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР