С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката

...
С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката
Коментари Харесай

Иванов: С последните промени в Закона за енергетиката на свободния пазар допълнително ще се търгуват 12,2 TWh годишно

С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката на свободния пазар в допълнение ще се търгуват 12,2 тераватчаса годишно, които в актуалното ценово решение образуват енергийния микс за контролирания пазар. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по време на форума " Индустриален триатлон: климат, енергетика, околна среда ", проведен от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

По думите му това произтича от премахването на ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като публичен снабдител и задължението крайните доставчици да закупуват нужните количества сила от Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). 

Новото европейско законодателство планува разширение на функционалностите на Организациите на европейските енергийни регулатори (ACER) за взаимно следствие с националните регулатори на случаи на корист при трансграничната търговия с електрическа сила, добави Иванов. Този развой ще се ускори с развиването на обединявания европейски пазар за търговия на едро с електрическа енергия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Развитието на този пазар допуска съществено повишение на трансграничните потенциали за междусистемна съгласуваност. Европейското законодателство изисква свързаността да е най-малко 15 % от конфигурираната мощ в съответната страна, уточни ръководителят на КЕВР. Иванов даде за образец, че за България понастоящем тази мощ е 13 500 мегавата. За съпоставяне трансграничната съгласуваност с Румъния е 2300 мегавата, а с Гърция - 1500 мегаватчаса. Осъществяването на изискуемата съгласуваност в границите на целия Европейски Съюз ще разреши разликата сред борсовите цени на пазарите " Ден напред " в Общността на прилежащи борси/зони да не надвишава 2 евро за мегаватчас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР