С фъстъци или без кехлибареният елексир завинаги си остава една

...
С фъстъци или без кехлибареният елексир завинаги си остава една
Коментари Харесай

10 интересни факти за уискито

 уиски-дестилация

С фъстъци или без кехлибареният елексир вечно си остава една от най-предпочитаните алкохолни питиета. Ето няколко занимателни обстоятелства за келтската „ вода на живота “:

1. Уискито е измежду петте съществени експортни артикули на Англия. И има за какво! Във Франция за месец се продава повече уиски, в сравнение с коняк за една година…

2. Съществуват повече от 5000 типа малцово уиски, 90 % от което е направено в Шотландия.

3. Всяка секунда в света се купуват над 30 бутилки шотландско уиски. Това е два пъти повече от ирландското, американското, канадското и японското уиски, взети дружно.

4. Съществува специфичен пазар за търговия със спиртната напитка – World Whisky Index. Купувайки уиски от WWI, получавате документ, който удостоверява правото ви на последваща продажба на съответната бутилка. Инвестициите в уиски са изключително известни измежду японците, канадците и руснаците.

5. Навремето Съюз на съветските социалистически републики е пуснал на пазара лична марка уиски, доближаваща се до канадския вид, на име „ Уиски-73 “. Иновативното за съюза пиво било направено от ректифициран алкохол и ароматни препарати, закупени от непознати компании. Да се пие руското уиски било в действителност огромно предизвикателство.

6. По време на „ сухия режим “ в Съединени американски щати уискито „ Laphroaig “ се продавало легално в аптеките под формата на лекарство.

7. Правилата за производството на „ водата на живота “ са доста прецизни. През 1915 година да вземем за пример било законово одобрен най-малък период на отлежаване на уискито в дъбови бъчви – 2 години. През 1916 година срокът е повишен на 3 години.

8. 1494 година се приема за формалната дата на основаване на първото шотландско уиски. Тази година е маркирана на записка на Кралската хазна, която гласи, че Джон Кор е купил 500 кг малц за производството на «aqua vitae».

9. Най-скъпото уиски в света, публично прието от върховете „ Гинес “, е бутилка 64-годишно Old The Macallan Lalique Cire Perdue, продадена на търг за 460 000 Щатски долар.

10. Най-големият в света производител и консуматор на уиски, колкото и необичайно да наподобява, е… Индия.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР