С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени

...
С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени
Коментари Харесай

Цацаров: Разследваме опит за убийство на Гебрев, не говорим за хранително отравяне

С Европейска заповед за следствие на Англия са били изпратени всички резултати от проучвания , както и тези от финландската лаборатория, с цел да се откри дали веществото, с което е бил токсичен Емилиян Гебрев съставлява или е покрай отровата " Новичок ". Това изясни пред медиите основният прокурор Сотир Цацаров, откакто показа данните по следствието за Гебрев на депутатите от Комисията за надзор на службите, на която участваха и ръководителите на службите за сигурност.

Цацаров добави, че в комисията е показал всички данни във връзка с хипотетичния съветски сътрудник Сергей Федотов , свързван със случая " Скрипал ", връзката му с Емилиян Гебрев и визитите му през 2015 година в България - маршрут, места за настаняване и други съветски жители.

Главният прокурор разясни, че все още не е открита друга връзка сред Федотов и Гебрев с изключение на съвпадане във времевия интервал.

По думите му претекстовете за този опит за ликвидиране трябвало да се търсят все още на реализирането му или малко преди него. Гебрев бил показал, че съгласно него нямало такива аргументи към оня миг. Ще бъдат обаче изискани данни за тогавашните оръжейните покупко-продажби.

Разследваме опит за ликвидиране, никога не приказваме, че Гебрев е претърпял хранително отравяне , сподели Цацаров.-->

„ Искам да направя едно конкретизиране, което касае откритото от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество - фосфоросъдържащо съединяване. Стана дума, че такова съединяване, което на процедура е пестицид, се е съдържало в употребявана от господин Гебрев салата - рукола. Но мисля, че или бях погрешно свестен или не бе интерпретирано добре, тъй като ние никога не приказваме, че господин Гебрев е претърпял хранително отравяне . Версията, която е обвързвана с въпросното фосфорноорганично съединяване като пестицид във въпросната рукола е тествана до дъно до производителя и изрично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, само че този пестицид не може да аргументи положението, в което е изпаднал той. Следователно ние проверяваме опит за ликвидиране, а що се отнася до въпросната рукола - това е единствено версия, която е тествана до дъно “, съобщи основният прокурор.

По отношение на изнесените данни за трансферирани милиони евро по българска сметка от Венецуела, основният прокурор разяснява, че повече информация не може да бъде изнесена поради съглашение с американските сътрудници . Той не удостовери нито отхвърли изнесени в медийното пространство имена на индивида, на който е била сметката и банката, в която се намира тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР