С две шествия по улиците Русе отбеляза 30 години от

...
С две шествия по улиците Русе отбеляза 30 години от
Коментари Харесай

30 години вече Русе се бори за въздух

С две шествия по улиците Русе означи 30 години от първата проява за чист въздух, сложила началото на гражданското общество в България, съобщи БГНЕС.

Участниците, които се сплотиха под мотото " Русе желае да диша ", обявиха безапелационното си предпочитание децата им да порастват здрави, а институциите да си свършат работата.

Първото шествие, което потегли от църквата " Св.Троица ", включваше уредниците и участниците в първия митинг през септември 1987 година Преди това в храма бе отслужена заупокойна молитва в памет на тези, които към този момент не са сред живите. Бяха показани и фотоси от екопротестите на русенци против хлорните обгазявания от страна на румънския цех " Верахим " в Гюргево.

 1983713

Второто шествие мина по основната улица на Русе, а в него участваха близо 200 души, най-вече младежи, някои от които демонстративно бяха поставили защитни маски на устата си. С плакати и викания те показаха своята гражданска позиция да се постави завършек на неприятните миризми в Русе през последните няколко години.

 1983712

Хората упорстват да се открият по безапелационен метод замърсителите на въздуха и да се глобяват строго.

 1983710

Двете шествия обиколиха дружно Паметника на свободата, както е било преди 30 години, с апел " Искаме да дишаме ".

Организаторите на първите екопротести показаха безапелационната си поддръжка за днешните протестиращи и правото на Русе да диша чист въздух.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР