С две състезания - в Швейцария и във Франция, започна

...
С две състезания - в Швейцария и във Франция, започна
Коментари Харесай

Екстремните спортове 3-11 април 2022

С две надпревари - в Швейцария и във Франция, стартира интернационалният календар за 2022 година в спортното катерене.  Братята Слав и Боян Кирови завоюваха сребърни медали в първия кръг на Европейска купа в дисциплината " боулдър " . Състезанието се организира в Шамбери, Франция. Слав стана втори във възрстовата група 16-17 години, а Боян - при 14-15-годишните.
След второ място в квалификациите Боян Киров съумя да резервира това класиране и на финала, като остана с 1 топ по-малко от спечелилия - Самюел Ричард от Франция. Това е първи орден за Боян на публично интернационално съревнование при юношите. Другите български участници в Шамбери бяха Елисавета Велкова и Петра Барова при девойките, които заеха, надлежно, 28-о и 33-о място.
Трябва да се означи, че Слав Киров завоюва среброто, откакто ден по-рано взе участие в Световната купа при мъжете в същата дисциплинираност, класира се на 49 място, а след това пропътува 350 км от Мейринген, Швейцария, където се организира надпреварата, до Шамбери, с цел да се включи и в конкуренцията при юношите.Там той реализира 5 топа на квалификациите, а на финалите си обезпечи второто място с 2 топа и 4 зони - на 1 топ разлика от спечелилия, Юлиян Вимер от Австрия. 
Колкото до Световната купа за мъже и дами в Мейринген , Александра Тоткова, която взе участие за първи път в тази дисциплинираност, зае 51-во място в крайното класиране при дамите. При мъжете Слав Киров зае 49 място, а Николай Русев - 75-о. За Слав Киров и Николай Русев това беше първо присъединяване в най-трудната възрастова група, където мерят сили най-хубавите в света.
 Александър Спасов
Петко Стефанов победи в най-дългата отдалеченост на " Търново Ултра " . Той измина 53-километровото трасе за 4:19:43 часа. При дамите най-бърза беше Тоня Тонева - 5:33:07.В по-късата отдалеченост - 33 км, победиха Александър Спасов - 2:26:32, и Кристина Иванова - 2:50:24.
При колоездачите по 30-километровото трасе победи Виктор Енев с време 1:22:13, а по 48-километровото трасе - Цветан Иванов, 2:05:14. Имаше и дуатлонска дисциплинираност - 48 км колоездене и след това 33 км тичане. Пълните резултати можете да видите.Финалната сцена беше на паметника Асеневци, с аспект към цялата историческа част на града. В надпреварата участваха над 1200 спортисти от 10 страни. 
 Крис Шарма
Крис Шарма , към който в последно време нямаше съвсем никакви вести, изкатери онсайт маршрут с категория на компликация 8с. Линията " V for Vendetta " се намира в Сиурана, Испания. В момента Шарма е на 40 години, а за последно е прекосявал онсайт маршрут от такава категория преди 7 години. През 1997 година американецът печели Световната купа в спортното катерене в дисциплината " компликация ", а след това реализира подиум в още 6 международни купи. Най-известен е обаче с министър председателите си в скалното катерене, най-впечатляващатат които - на линията " Realization " 9a+ в Céüse, Франция. В актива си Шарма има още 16 първи изкачвания на направления от таз и даже по-висока категория.

На 72-годишна възраст, след дълготрайно боледуване умря гегендарният пакистански планинар и височинен носач Мохаммед Карим, прочут като Малкия Карим . За него има няколко кино лентата, разказващи по какъв начин от носач, изкарващ прехраната си с преноса на големи товари, той се трансформира в планинар. Карим е първият пакистанец, изкачил Броуд Пик, а в биографията си има и нанагорнище на Гашербрум 2 без спомагателен О2. ---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР