С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата

...
С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата
Коментари Харесай

Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото

С две години ще отсрочи влизането ни в еврозоната политическата ни неустойчивост - серпантина от избори. Това предизвести старши икономистът от Институт " Отворено общество " Георги Ангелов. Така стана и преди две години, когато вървяхме дружно с Хърватия, даже бяхме малко по-напред, само че те влязоха, а ние не поради политическата неустойчивост, изясни топ финансистът пред Българска национална телевизия.

Още не изпълняваме прословутият инфлационен аршин, с цел да се впишем в него. Средната инфлация за последните 12 месеца би трябвало да е до 3,9%, а тя е 6,9%, уточни обаче икономистът Георги Вулждев. Значи по този начин или другояче не влизаме, даже да няма политическа рецесия. Не може да се приложи изкючението, направено за Хърватия, безапелационен бе той.

Около 5,5% бе разликата в инфлацията сред нас и еврозоната, в този момент е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 година, или през 2026-а. Въпросът обаче е и по какъв начин ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните равнища, това въздейства на инфлацията, въпросът е регулаторите да си правят работата, настоя той.

Балансът при жилищното кредитиране открои пък Вулджев, призовайки за работа в тази посока на Българска народна банка. Да се внимава с ипотечното кредитиране, прикани и Ангелов. Българска народна банка и Министерството на финансите могат да създадат повече за понижаване на инфлацията, това ще успокои и хората, добави той.

Още не се прави задоволително като акция, считат експертите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР