С Дни на книгата и четенето, посветени на най-българския празник

...
С Дни на книгата и четенето, посветени на най-българския празник
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май Столична библиотека отбелязва 40 години от създаването на филиал в „Люлин“

С Дни на книгата и четенето, отдадени на най-българския празник 24 май, Столична библиотека отбелязва 40 години от откриването на своя първи филиал в най-големия регион на София – „ Люлин “. Филиалът на Библиотеката на София посреща юбилея с напълно реновирани удобни библиотечни и читателски пространства – за художествена литература, Зона за научнопо-пулярна литература, четене и полемики, Зона за учене и занимания на деца с 3D принтер, 3D очила и ботове.

 

Днес филиалът има 20 хиляди читатели, от тях 7 хиляди деца, 82 хиляди заети книги за дома и 30 хиляди визити годишно.


Филиалът предлага на читателите и посетителите:
Фонд от 97 хиляди книги и периодика с най-новите и търсени заглавия от класическата и модерна българска, задгранична и образователна литература, детски книги, списания;
Модерна техника – компютри, преносими компютри, мултимедия, Wi-Fi;
Свободен достъп до всички електронни и цифрови запаси на библиотеката;
Дигитални услуги и онлайн запазване на книги;
Ползване на цифрови просветителни платформи за възпитаници и просветителни игри;
Инициативи за поощряване интереса към четенето и ученето на деца и възпитаници – срещи със модерни български създатели, презентации на книги, арт ателиета, работилници за цифрови умения


Дните на книгата и четенето, отдадени Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност и на 40-та годишнина от откриването на филиал „ Люлин “, се организират от 21 до 23 май и включват забавни културно-образователни начинания и събития.


21 май, 10:00 – Детската авторка Виолета Христова показва книжките си „ Мармаладко “, „ Малкият Рой “ и „ Внучките на баба “ пред децата от 33. ОУ.


21 май, 15:30 – Среща на авторката на детската брошура „ Хоботчо “ Ценка Кучева с възпитаници от 2. клас на 96. СУ.


21 май, 12:00 – Гостуване на Библиобуса на Столична библиотека в кв. „ Филиповци “ с интерактивни просветителни игри с роботчета, безвъзмездни читателски карти и дарове – детски книжки. Локация – против НЧ „ Просвета “ и 77. ОУ.


22 май, 11:00 ч. Откриване на реновирания филиал „ Люлин “
Официални посетители на тържеството ще бъдат Георги Тодоров – кмет на регион „ Люлин “, доктор Петър Зарев – зам.-кмет на регион „ Люлин “, Светлозар Желев – шеф на Националния център за книгата в НДК, Десислава Темелкова – шеф на дирекция „ Спорт и юношески действия “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура.


В празничната стратегия – музикални, танцови и спортни осъществявания на детски сформира от 35 ДГ, „ Дани денс студио “ от КЦ „ Люлин “, ВГ „ GLP Voise “ от КЦ „ Люлин “, състезателен клуб „ Макс спорт “ от КЦ „ Люлин “, участия на поета Петър Чухов и възпитаници от софийските гимназии, спечелили в ученическия шампионат по лирика „ Млада метафора “. Почетни грамоти за сполучливо партньорство с филиал „ Люлин “ на Столична библиотека ще бъдат връчени на регион „ Люлин “ и Културен център „ Люлин “.


22 май, 11:45 – Представяне на новата книга на Георги Константинов „ Котка пешеходка “ пред възпитаници от 70. ОУ и 96. СУ.


22 май, 11:45 – Открит урок на известната българска писателка Виктория Бешлийска пред възпитаници от 9. клас от 96. СУ. 


22 май, 14:30 – Представяне на детските приказки за „ Костенурчето Жълтурчо “ от Даниела Златкова (издателство „ Стрийт 68 “) пред възпитаници от 70. ОУ. 


За децата ще има демонстрации с разработване на предмети с 3D принтер, занимания с 3D очила и ботове, както и дарове – безвъзмездни читателски карти и детски книжки.


23 май, 10:00 – Дигитална работилница на тематика „ Триизмерни картички с букви “ за възпитаници от 3. и 4. клас на 70. ОУ. 


Жителите на регион „ Люлин “ могат да прегледат и пътуващата фотодокументална галерия „ Първоучителите “, представяща в истински постери икони на Св. св. Кирил и Методий от разнообразни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните възпитаници.


Дните на книгата и четенето в регион „ Люлин “ по случай 40-годишнината на филиал „ Люлин “ се организират с поддръжката на администрацията на регион „ Люлин “ и Следствен отдел към окръжна прокуратура.


Споделете юбилея на филиал „ Люлин “ с празничната стратегия и забавните начинания на Столична библиотека!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР