Есенният международен театрален фестивал Сцена на кръстопът се завръща с

...
Есенният международен театрален фестивал Сцена на кръстопът се завръща с
Коментари Харесай

Синът на Чаплин постави началото на Сцена на кръстопът“

Есенният интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът ” се завръща с 20 представления и богата съпътстваща стратегия от 10 до 21 септември на сцената на Пловдивския трагичен спектакъл.

„ Нашата стратегия към този момент е подготвена и продажбите ще стартират от 1 юли. Публиката ни ще има опцията да избира – направена е по този начин, че да има извънредно многообразие от заглавия, да е пъстра, да събере забележителни артисти ”, сподели програмният шеф на „ Сцената ” Росица Обрешкова на среща с публицисти във фоайето на театъра и след това разгласи първата вест на екипа –

Кръстю Кръстев се завръща като шеф на фестивала.

„ Радвам се, че съм тук. Програмата в действителност е доста забавна, обърнали сме особено внимание на представления, които се явяват знаци в театралната карта на България. Много деликатно са подбрани като род, като формат за нашите две подиуми, забавни като тематики, с изключителни артисти.

Разделена е на няколко елементи. Ще стартираме с двете министър председатели на Драматичен театър-Пловдив. Първата е „ Без кръв ” по Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева, а Сашо Секулов още веднъж е направил блестяща драматургична творба. Екипът е забавен, тъй като е събирателен с другари от театъра във Велес. Другото премиерно заглавие „ Елизабет – кралицата девица ” на режисьора Маргарита Мачева. Ще ни гостуват Младежкият спектакъл, Малък градски спектакъл " Зад канала ", Театър 199, Театър Българска войска, Театрална работилница " Сфумато ", " Театро ", " Топлоцентрала ", театрите от Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград ”, описа той.

Кръстев очерта и мощното интернационално наличие на трупи от Украйна, Гърция и Националния спектакъл на Унгария.

" Гостуването на сътрудниците от Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година ", акцентира Кръстев.

В програмата са заложени и няколко специфични събития. Фестивалът ще означи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла " Когато светът беше пъстър " на Драматичен театър-Търговище.

" Празнуваме Татяна Лолова " ще е поредност от събития - показване на книга, дребен театър и галерия, във връзка 90 години от рождението на великата актриса.

Диан Никифоров пък ще показа книгата си " Олимпийци ", на която ще участват всички живи огромни първенци. 

Традиционната към този момент кръгла маса е на тематика " Европейски спектакъл на кръстопът ".

" Програмата е цветен калейдоскоп както от знакови представления от България, по този начин и от разнородни събития в съпътстващата стратегия. Ще поканим на спектакъл цялото семейство - деца, майки, татковци, баби и дядовци на едно ужасно зрелище " Пипи Дългото чорапче ", което ще се играе два пъти. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с известни артисти ", разгласи и шефът на Драматичния спектакъл Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Своите поздравления към екипа на фестивала насочи зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

Специален посетител на конференцията бе Юджийн Чаплин.



„ Фестивалът „ Сцена на кръстопът ” е фестивал на паметта. Знаете, че ние съхраняваме името на неговите основатели, по тази причина е огромна чест за нас да ви срещнем с Юджийн Чаплин.

Пловдив ще получи един прелестен подарък – Chaplin Pianissimo. Спектакълът е едно фантастично прекарване, изтънчено открехване към част от гения на Чарли Чаплин – един Моцарт на филмовото изкуство. Ще има и един съкровен роман за света му, за любовта сред Чаплин и брачната половинка му ”, показа Росица Обрешкова.

„ Човекът на екрана бе нещо друго от татко ми. Той имаше шапката и мустака, а вкъщи бе друг, не се обличаше по този начин. Помня, когато пишеше за „ Хлапето ”, „ Циркът ” и доста други. Винаги работеше, когато бяхме на учебно заведение, с цел да е безшумно. Но в случай че се върнехме по-рано, стоях в коридора и слушах по какъв начин свиреше на пианото в хола. Чудех се защо тъкмо написа тази музика, а той идваше и споделяше: „ Сега композирам музиката за „ Циркът ”, описа Юджийн Чаплин. Той призна, че обича всички произведения на татко си, а самият Чарли Чаплин най-вече харесвал най-новата си работа и се гордеел с нея.

По време на срещата си с публицистите Юджийн описа и за щерка си Кийра, която не съумяла да пробие в актьорската специалност, само че за сметка на това била сполучлив модел.

„ Трудно е, само че тя е доста сполучлив модел. През 2000 година беше в календара на Пирели. Това е ролс ройсът на календарите ”, сподели Чаплин.

На финала той разкри за какво съгласно татко му филмите му са толкоз сполучливи: „ Пантомимата е безшумно изкуство, музиката – също. А когато са смесени, отиваш на едно доста по-високо равнище ”. 

Chaplin Pianissimo продължава своето пътешестване към Варна, където ще гостува  на 15 юни в границите на програмата „ Интермецо “, част от фестивала „ Варненско лято “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР