ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град

...
ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град
Коментари Харесай

Според ДНК анализ: Маите са правили жертвоприношения на момчета

ДНК разбор на кости от всеобщо заравяне в опустошения град на маите Чичен Ица в днешно Мексико разкрива практиката на ритуално жертвоприношение на момчета, оповестяват ДПА и Българска телеграфна агенция.

Международен екип от откриватели организира задълбочено генетично проучване на останките на 64 деца, които са били ритуално заровени в церемониалния център на Чичен Ица сред 500 и 900 година от н.е. Анализът демонстрира, че всички са били от мъжки пол, на възраст сред три и шест години, като са имали близки роднински връзки, в това число две двойки еднояйчни близнаци.

Смята се, че деца са били принасяни в жертва в продължение на 500 години, макар че по-голямата част от тях са били заровени през 200-годишния интервал на политическия връх на Чичен Ица сред 800 и 1000 година от н.е., съгласно изследването, оповестено в списание " Нейчър ".

Откритието наподобява допуска връзка с мита за произхода на маите от Попол Вух - заветен текст, в който се появяват по този начин наречените близнаци-герои, централни фигури в митологията на маите, които са се трансформирали в Слънце и Луна.

Според Министерството на културата на Мексико това е първият случай, в който близнаци са разпознати в траурен подтекст на античните маи.

Съавторката Катрин Нагеле от немския Институт за еволюционна антропология „ Макс Планк “ сподели, че идентифицирането на две двойки еднояйчни близнаци е изненадващо.

„ Откритията ни демонстрират, че децата са били подбирани по двойки за ритуални действия “, споделя Оана дел Кастийо-Чавес, съавтор и откривател в секцията по физическа антропология в мексиканския център INAH в Юкатан.

„ В началото на 20-и век бяха неправилно разпространявани злокобни истории за млади дами и девойки, принасяни в жертва на това място “, сподели Кристина Варинър, началник на групата в Института за еволюционна антропология „ Макс Планк “.

„ Това проучване, извършено в тясно интернационално съдействие, прекатурва тази история и разкрива дълбоките връзки сред ритуалното жертвоприношение и циклите на човешката гибел и прераждане, разказани в свещените текстове на маите “, обобщава Варинър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР