С действията си служебното правителство доказва, че не само не

...
С действията си служебното правителство доказва, че не само не
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов в ПИК и Ретро: Ще гръмнат ли бомбите на служебния кабинет на Румен Радев

С дейностите си служебното държавно управление потвърждава, че освен не схваща характера на множествената рецесия, в която се намира България, само че и няма никаква концепция по какъв начин може да се опита да я овладее. През последните седмици министрите наподобяват от ден на ден на група на сапьори доброволци, които се пробват да охладят натрупалите се взривоопасни тематики най-малко до изборите, с цел да не окажат въздействие върху възможностите за втори мандат на Румен Радев. Но това към този момент не е задоволително, защото въвеждането „ от през днешния ден за на следващия ден “ на така наречен зелени документи сложи началото на развой, който може да има характера на верижна реакция.

Цената на изгубеното време за дейна имунизация нараства с всеки минал ден. Принудата и рестриктивните мерки, съпровождащи въвеждането на документите, ще окажат известно въздействие върху тези, които до момента се колебаеха дали да си слагат ваксина. Но най-малко към този момент наподобява, че растежът на имунизираните не е толкоз висок, че да успее да понижи тежестта на обстановката. Освен всичко останало това решение радикализира позициите на тези, които отхвърлят да се имунизират. Би било добре, в случай че делът на имунизираните доближи най-малко 35-40%, само че късното и неубедително въвеждане на рестриктивните мерки може да не реализира даже и този непретенциозен резултат.
свързани новини58575на 23.10.2021
Действията на Министерството на здравеопазването откроиха и други, систематични недостатъци на настоящето ръководство. Преди всичко отношението към държавната администрация и системите за осведомителна сигурност. След назначението на първото служебно държавно управление изглеждаше, че главната цел на кабинета е да направи колкото е допустимо повече кадрови промени. Промените не престават и до момента, само че администрацията спря в очакване на резултатите от изборите и края на кадровите смени. Дълбокото непознаване на държавната администрация насърчи доста от министрите да постановат силово решения, за които или няма нужната подготвеност, или за които не е налице нужният потенциал.

Липсата на обикновени старания да бъде усъвършенствана координацията сред обособените управнически звена получи ослепителен облик в историята с кораба, само че в действителност е характерност на положението на държавното ръководство. Това не е единствено въпрос на липса на техническа база или на потенциал. Налице е отвод от интензивно ръководство на процеси, които можеха да забавят или даже да понижат остротата на рецесията. Липсва подготвеност при оценката на риска и неговото дейно ръководство. Служебното държавно управление в действителност се държи като краткотрайно, макар че решенията, които взема, към този момент имат дълготраен темперамент.

Основната задача на служебния кабинет, обвързвана с подготовката на изборите, навлиза в „ алената зона “. Засега от ЦИК внимателно означават, че не са имали срещи с вицепремиера, избран с решение на кабинета за съгласуваност при подготовката на изборния развой. Вместо това комисията получи покана за среща в администрацията на президента, която също по този начин общително отклони. Все отново това е добър знак, че членовете ѝ са подготвени да съблюдават избрани правила, макар че кабинетът и администрацията на Радев наподобяват подготвени да нарушат даже обикновените условия на Изборния кодекс и положителните изборни практики.

Вместо да извършва отговорностите си, вицепремиерът и министър на вътрешните работи още веднъж се намеси в предизборната акция. След седмици на „ тайнствено “ безмълвие Рашков разгласи, че имало доста сигнали за пазаруване на гласове и те били свързани главно с две партии. Ако се съди по държанието му преди изборите на 11 юли, би трябвало да се чака, че за откритите нарушавания има подведени под отговорност и влезнали в действие присъди. Очевидно това не е по този начин, тъй като в противоположен случай щяхме да бъдем очевидци на „ гръмки разкрития “. Вместо това още веднъж, в цялостно нарушаване на правилата за водене на предизборна акция, имаме демонстративна интервенция в изборния развой, която се показва в отрицателна акция против политически обединения, които бяха в съпротива в 46-ото Народно заседание.

След необяснимо закъснение служебното държавно управление внесе Плана за възобновяване и резистентност без какъвто и да е опит за предизвикателство на сериозна социална и експертна полемика по него. Най-вероятно той ще ни бъде върнат за доработване, само че по-важното е, че поетите посредством него задължения ще би трябвало да бъдат изпълнявани от най-малко две последващи постоянни държавни управления. В този смисъл загубата на предплатените средства през тази година наподобява по-малък проблем от това, което би могло да се случи през идващите месеци и години. Служебното държавно управление отхвърли да разбере, че не става дума за лист от планове, които могат да бъдат финансирани, а за дълбоки структурни промени в стопанската система и качеството на живот на българките жители. Липсата на експертиза, съчетана с високомерието на краткотрайно изпълняващите отговорностите си хора, докара до нов кръг от проблеми, чието решение ще бъде трансферирано към новите държавни управления.

Във външнополитически проект България продължава да излъчва спорни сигнали. Нито Радев, нито неговият кабинет съумяват да артикулират задоволително разбираемо българската позиция във връзка с РСМ. Това ни сложи в изолираност, а външнополитическият напън към страната ни нараства с всеки минал ден. И тук, както и при Плана, става въпрос за бягство от отговорност. Очевидно е, че въпросът за започването на договарянията с Албания и РСМ не може да бъде отлаган до безспир, само че ръководещите сега се интересуват единствено от непосредствения политически „ обратен тласък “, който биха провокирали при смяна на формалната ни позиция.

Но най-същественият рисков капацитет се генерира във връзка с всекидневния живот на хората. Повишаването на цените, повишението на разноските на семействата и новите опасности пред сигурността на работните места ангажират във все по-голяма степен вниманието и генерират нови равнища на обществено напрежение. Това е същинското ядро от проблеми, което може да провокира верижна реакция. Предприеманите „ ограничения “ не са задоволителни, а техният резултат е неоснователен. Ако тази наклонност не бъде ръководена интензивно, държавното управление няма да успее да се добере безпроблемно до заветния небосвод на изборите. В тази обстановка всеки опит за силово налагане на решения може да провокира единствено противоположната реакция.

Необходимо е утешение, само че то може да настъпи единствено в случай че служебният кабинет и администрацията на Радев показват подготвеност за дейни дейности и примирение. Болните упоритости и визията за страната като за машина, която се ръководи единствено със мощ, може да докара до обсег на рецесията, който няма да може да бъде овладян през идващите месеци.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР