С дълбок разлом между управляващите и опозицията премина дебатът по

...
С дълбок разлом между управляващите и опозицията премина дебатът по
Коментари Харесай

Гласоподавателите ще избират между машини и хартия на изборите

С бездънен разлом сред ръководещите и опозицията мина дебатът по окончателното приемане на измененията в Изборния кодекс, препоръчани от ГЕРБ. По искане на ръководещата партия Народното събрание одобри, че гласуването на идните избори ще се организира и с хартиени бюлетини, и с машини – каквото пожелае гласоподавателят. От Движение за права и свободи, които неотдавна желаеха оставката на държавното управление, напряко упрекнаха ръководещите, че се готвят да фалшифицират идния парламентарен избор.

ХИБРИДНАТА СИСТЕМА НА ГЛАСУВАНЕ

От ГЕРБ регистрираха тази самобитна хибридна система – хартия и устройства – като сполучлив метод в ерата на COVID-19. „ В изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, когато машината в действителност може са се повреди от средствата за стерилизация – това е изказване на механически специалисти, с които сме се уведомили във връзка с машинното гласоподаване, би трябвало да дадем опция на жителите да упражнят своето право на избор посредством хартиена бюлетина “, изясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Собствена версия за потребността от хартия и бюлетини разви и Цвета Караянчева – ръководител на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ. „ Какво вършим, в случай че една машина в някое отдалечено селце се скапе? Откъде ще намерим друга и какъв брой време ще ни бъде належащо, с цел да продължи изборният развой?... Второ, имаме машина в изборна секция, влиза стара дама, която мъчно се оправя с гласуването. Блокира машината, не може да се оправи в продължение на 10-15 минути – кой ще й помогне, къде отива тайната на вота? Защо да лишаваме българските жители от опцията да избират? Който желае ще гласоподава на машина, който желае – с хартия... На банкомата човек има целия ден. Само че пред изборната урна чакат още 50-60 индивида “, сподели Караянчева.

Въпреки хвалбите на ръководещите, че вкарват на всички места машинно гласоподаване, това е погрешно. Устройства няма да има в секциите в чужбина, както и в тези, в които право на глас имат по-малко от 300 гласоподаватели. От машините няма да могат да се възползват и тези жители, които гласоподават с преносими изборни кутии, или в лечебни заведения, старешки домове и други профилирани обществени институции.

НЕДОВОЛНАТА ОПОЗИЦИЯ

От Българска социалистическа партия възприеха това като следващото отсрочване на прехода към напълно машинно гласоподаване, което съгласно социалистите би разрешило в забележителна степен проблемите с невалидните гласове, сбърканите протоколи на изборните комисии и други От друга страна, използването и на двата метода на гласоподаване ще аргументи безпорядък в работата на така и така едва квалифицираната изборна администрация , показаха от опозицията.

Мотивите на левицата споделиха и от Движение за права и свободи, които непосредствено оповестиха, че министър председателят Бойко Борисов се пробва да си подсигури служебна победа посредством операции. " Да го кажем с име - Бойко Борисов приготвя фалшификацията на идващите избори " , разгласи от трибуната депутатът от придвижването Хамид Хамид. " Аз се надявам да имате доста съществени доказателства като правист за това, което преди малко казахте ", пресече го Емил Христов от ГЕРБ, който водеше съвещанието. На тази имитация Хамид замълча.

Малко по-късно обаче водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че Хамид не се е изпуснал инцидентно, а думите му в действителност са формалната партийна позиция по въпроса. „ На ГЕРБ най-вероятно ръководителят й Бойко Борисов е дал инструкции да основат безпорядък с тези промени, с цел да може за следващ път да има благоприятни условия за подправяне на изборите “, съобщи Карадайъ.

СЪПРОТИВАТА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

Рано сутринта жители, предвождани от някогашния омбудсман Мая Манолова, стачкуваха против измененията в кодекса. Манолова изрази опасения, че поправките ще разрешат изборни операции. " Отчитането с машина ще е посредством контролните разписки или разписките от машините, а не чист и явен протокол, каквато е задачата на машинното гласоподаване. Човешка ръка ще написа протоколите, което дава опция за операция и имитация на вота. Променят се и протоколите, с цел да се заменят следите от подправяне на избори ", разяснява политикът.

КАКВО ОЩЕ съдебна експертиза ПРОМЕНЯ

По гледище на ръководещите беше категорично записано, че ЦИК разпорежда на държавната компания „ Информационно обслужване “ да се занимава с компютърната обработка на данните от гласуването. Социалистите разкритикуваха наредбата като легализиране на симбиозата сред изборната администрация и държавното сдружение, в чиято администрация ГЕРБ има свои представители.

КАКВО ОТПАДНА

Под натиска на неправителствени организации депутатите от ГЕРБ се отхвърлиха от опита си да лишават правото на наблюдаващите в изборните секции да правят одит и инспекция на устройствата за гласоподаване.

От ГЕРБ отдръпнаха поддръжката си от концепцията изборни секции да не се образуват в страни, където българските посолства или консулства са прекратили своята активност. В изгода на предлагането лобираха мощно от външното ни министерство. Управляващите обаче се отхвърлиха от него с претекста, че не трябва да се лимитира правото на глас на сънародниците ни в зад граница.

Не съумяха да прокарат главното си предложение от Вътрешна македонска революционна организация – да се отстранен следващите номера на изборните участници в бюлетините, а да останат единствено имената. Хората на Красимир Каракачанов се обосноваха, че по този начин ще се ограничи въздействието на купения и корпоративен избор, който съгласно тях разчита на необразовани гласоподаватели. Опонентите на концепцията обаче я отхвърлиха като опит да се вкара прикрит учебен ценз.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Дебатите завършиха предевременно - към 16 часа следобеда по предложение на ГЕРБ, и ще продължат в четвъртък. Вероятно ръководещите се тормозиха от идните митинги, за които авансово се разбра, че също ще преминат под лозунга за готвени операции на изборите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР