С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва днешния Ден на

...
С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва днешния Ден на
Коментари Харесай

Столична библиотека с празнична програма в Деня на книжовността

С богата празнична стратегия Столична библиотека отбелязва днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, българската писменост, култура и просвета и славянската словесност.

Столична библиотека взе участие като сътрудник в самодейността „ Звукът на българската литература “ – мултижанрова аудио апаратура пред постройката на библиотеката на площад „ Славейков “, която ще придвижи посетителите в света на словото на обичани български книги.

Програмата за празника включва от 11.00 ч. четене на едно от най-слушаните детски творби в библиотеката на Storytel – „ Феята от захарницата “, и среща с авторката Катя Антонова. В 15.00 ч. пред пейката на татко и наследник Славейкови литературният историк Катя Зографова ще показа малко познати и любопитни истории за българските класици, творили наоколо до пл. „ Славейков “. От 17.00 ч. е планувана среща с писателките Мария Касимова-Moaсе и Ирена Иванова с псевдоним Рене Карабаш, представяли българската кирилица и актуалната ни лирика по света. Тя ще се състои към „ Скритите букви ” – пейките  с форма на букви. Инициативите на площада се провеждат в партньорство със Storytel, Столична община, организация Imp-Аct, фондация „ Прочети София “, „ Асарел Медет “.

В Мраморното предверие на постройката от през вчерашния ден е подредена тематична галерия „ Първоучителите “, която показва любопитни и малко познати издания от фонда на Столична библиотека от сбирките на секторите „ Изкуство “ и „ Книжовно завещание “, както и истински постери, илюстриращи главните тематики на експозицията – празника, първоучителите, техните възпитаници и почитатели . Включени са скъпи албуми и редки издания от Асен Василиев, проф. Атанас Божков и други известни създатели, представящи облиците на първоучителите в иконописното и изобразителното изкуство. Интерес съставляват книгите, демонстриращи разнообразни български шрифтове, и писменостите – глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални произведения, отдадени на светите братя. Посетителите ще могат да видят и редки книги за Кирил, Методий и техните възпитаници, както и сборници жития, показани от Александър Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и други

Библиобусът на Столична библиотека пък от 10 до 13 ч. ще гостува в парк „ Овча купел “ на празника на едноименната община. Всички искащи ще могат да получат едногодишна безвъзмездна читателска карта, а за децата ще има разнообразни занимателни игри и дарове – детски книжки.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР