С близо 1% спада годишният процент на разходите по потребителските

...
С близо 1% спада годишният процент на разходите по потребителските
Коментари Харесай

Разходите по кредитите падат, но лихвите растат

С близо 1% спада годишният % на разноските по потребителските заеми, само че лихвите през предходната година нарастват. Това сочат данни на Българската национална банка. Така при започване на годината ГПР е бил близо 10 на 100, а в края на октомври възлиза на 9,14% приблизително за страната. В същото време обаче лихвите по заемите за ползване се покачват от 8,34 на 8,61%, оповестява вестник " Телеграф ".

В разноските по заема се включват такса застраховка, асимилиране на заема и доста други, като те се дефинират от банката, която отпуска заема. Според закона обаче те не би трябвало да надвишават 50 на 100 от сумата, която се отпуска като заем.

Въпреки че ГПР понижава, общата сума, която се връща на банката в края на периода на контракта, се усилва, разяснява Десислава Николова, финансов специалист от " Моите пари ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През месец май годишният % на разноските, който с изключение на л...

Например при изтегляне на 10 000 лв. потребителски заем при междинна рента от 8,34% за период от 5 години, без включени други, с изключение на за обслужване на сметка в границите на 2,50 лв. месечно общата сума, която ще бъде върната от получателя, е 12 413,66 лв. след 5 години. При същите условия, само че рента от 8,61% върнатата сума ще е 12 491,75 лв., т.е. с 80 лв. повече.

Според Николова понижението на годишния % на разноските се дължи главно на намаляване на такси като да вземем за пример за утвърждение, асимилиране и други. Причината е, че има забележителен растеж при търсенето на ипотечни заеми, до момента в който нарастването на поръчките за потребителски е доста по-малко. По данни на Българска народна банка през 2020 година има 12% повече отпуснати заеми за покупка на парцел, а при тези за ползване нарастването е с 5 на 100.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР