С благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха храма

...
С благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха храма
Коментари Харесай

Християнско: Доброволци събират пари за Св. Параскева“

С благотворителна акция доброволци пробват да спасят от съсипия храма в севлиевското село Купен – „ Света Параскева “. Инициативата е на локални поданици и наследници на хората, построили храма в селото, заяви за Българска телеграфна агенция един от основателите на акцията Светла Стефанова.

Храмът е издигнат с непринуден труд и средства на локалните поданици, а за година на основаването му свидетелства камък, на който е изписано 1929 година Църквата се нуждае от незабавен ремонт на камбанарията и покрива. Влага е унищожила и част от иконописите в храма, обясниха уредниците на акцията.

Веднъж е юридически ремонт на покрива, а таванът е осъвременен, дейностите обаче са били некачествени, а локалните хора имат подозрения, че и основите на църквата са поддали. Така през октомври 2022 година са подхванали дейности по основаване на съдружие и банкова сметка за дарения, посредством които се надяват да наберат средства за ремонт.

Според локалните църквата „ Св. Параскева “ в село Купен е била желан портал за връзка с вярата. Затова предците им съумяват да обединят сили и съградят този храм. Пази се книгата на донорите, в която почтително в годините са описвани всички дарения, както и са запечатани свидетелства за давани позволения от Великотърновския митрополит по това време за събиране на средства за градеж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР