С 61 гласа за македонският парламента ратифицира договора Договора за

...
С 61 гласа за македонският парламента ратифицира договора Договора за
Коментари Харесай

Парламентът в Скопие ратифицира Договора за добросъседство

С 61 гласа " за " македонският Народното събрание ратифицира контракта Договора за добросъседство и другарство сред Република Македония и Република България, съобщи БГНЕС. Документът беше подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август м.г. Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че договорът пази както ползите на Скопие, по този начин и тези на София. Той дефинира като прекрасен знак това, че договорът се ратифицира на вчерашната дата, на която през 1992 година България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

Във вчерашното съвещание на македонския парламент не взимат присъединяване депутатите от някогашната ръководеща партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдаващи повода за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на обстоятелството, че ръководещите изчакваха смяната в управлението на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в Народното събрание, откакто те оповестиха протест на съвещанията. Причината за него бе, че политици от партията на Груевски бяха задържани по искане на прокуратурата поради тяхното присъединяване в погрома против Народното събрание от 27 май 2017 година Ратифицирането на контракта бързо получи одобрителните реакции на София. В поддръжка на акта незабавно се оповестиха президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов. Държавният глава даде висока оценка на ратификацията на Договора за другарство. Той означи, че с това приключват процедурите и се открива пътят за влизането в действие на този най-съществен за двустранните връзки политически документ.

" Договорът, който е резултат от дългогодишните старания на дипломати и държавници, отваря нова европейска страница в двустранните връзки. Влизането в действие на този интернационален акт идва в миг, в който България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това има голямо значение за българо-македонските двустранни връзки и дава мощен сигнал за позитивните развития на Балканите, които приближават района към Европа, в подтекста на целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", разяснява Радев. Президентът прикани за прецизно осъществяване на изискванията, заложени в документа, както и за стартирането на всички планове, които той ще направи вероятни, в името на благоденствието на жителите на двата близки народа.

" Поздравявам Народното събрание на Република Македония, който ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. С това те демонстрираха, че желанието ни да изградим съвременни, европейски връзки на другарство и доверие е общо ", съобщи от своя страна Бойко Борисов.

Той добави, че ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния разговор, който нашите две държавни управления започнаха още предходната година в Скопие с подписването на този контракт и на девет документа за съдействие в Струмица по време на взаимното съвещание на двете държавни управления. " Както сме заявявали неведнъж, европейското бъдеще на Република Македония е измежду главните цели в политиката на Република България и ще продължи да бъде подобен и след българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", означи още Борисов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР