И днес остава в сила опасността от градушки и силни

...
И днес остава в сила опасността от градушки и силни
Коментари Харесай

Остава в сила опасността от силни градушки

И през днешния ден остава в действие заплахата от градушки и мощни превалявания на територията на страната. Предупрежденията на синоптиците са за несигурно време, изключително за региона на Западна България.

В Пловдивско единствено за два дни от полигона в село Поповица са били изстреляни над 200 ракети против градоносните облаци. Днес стрелковите площадки ще получат нови количества противоградни ракети.

11 са полигоните за битка с градушките на територията на цялата страна. Към полигона в първомайското село Поповица работят 29 ракетни площадки, които пазят повърхност от близо три милиона декара. Всички площадки са в 24-часова подготвеност за битка против градоносните облаци.

" Като че ли повече ще бъде в Западна България, само че когато се каже в Западна България, в Централна България също се получават съществени процеси, а пък при нас най-проблематично става, когато има въздействие от Средиземно море - образувани циклони, които оказват въздействие върху Южна България и по-скоро тук, в нашия регион ", сподели Никола Ковачев- шеф на РД „ Борба с градушките “ - Поповица.

Опасните облаци се наблюдават от радара в полигона в Поповица. Васко Гушевилов е един от експертите, който се занимава с поддръжката на уреда.

" По график си включва и изключва радара, а когато има заплаха не се изключва. На 200 км., в случай че има градоносен облак, от време на време всички радари работят по едно и също време, с цел да няма пропуски ", съобщи Васко Гушевилов - основен експерт Техническа дейност- пологон Поповица.

Радарът покрива територията на страната, както и останалите, които работи в другите полигони. " Това е лъча на радара който обикаля цялото, то в действителност се гледа чак до Бяло море ", добави Васко Гушевилов, предава Българска национална телевизия.

През последните години се усилва времето, в което има заплаха от градушки. Сезонът стартира от април доникъде на октомври. Специалистите сочат за образец градушката над село Искра, и рисковият облак, който е навлязъл от Родопите, където няма противоградна отбрана.

" Сериозните процеси, приказвам процесите, които са като този, който оня ден беше със над 150 ракети бяха нормално юли по един и август, също един два, не повече ", изясни Никола Ковачев.

Недостиг на противоградни ракети няма. Днес още 240 броя ще бъдат доставени до площадките, които са към полигона в село Поповица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР