С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора Договора за добросъседство

...
С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора Договора за добросъседство
Коментари Харесай

Македония ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България


С 61 гласа македонският Народното събрание ратифицира контракта Договора за добросъседство и другарство сред Република Македония и България, съобщи БГНЕС. Документът беше подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 година

Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че „ договорът пази нашите ползи и ползите на България “. Той дефинира като прекрасен знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 година България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

В днешното съвещание не взеха присъединяване депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдаващи повода за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на обстоятелството, че ръководещите изчакваха смяната в управлението на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в Народното събрание, откакто те оповестиха протест на съвещанията. Причината за протеста бе, че политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха задържани по искане на прокуратурата поради тяхното присъединяване в погрома против Народното събрание от 27 май 2017 година

Поздравявам Народното събрание на Република Македония, който ратифицира през днешния ден Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. С това те демонстрираха, че желанието ни да изградим съвременни, европейски връзки на другарство и доверие е общо, сподели българският министър председател Бойко Борисов. Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния разговор, който нашите две държавни управления започнаха още предходната година в Скопие с подписването на този контракт и на девет документа за съдействие в Струмица по време на взаимното съвещание на двете държавни управления, напомни Борисов. Както сме заявявали неведнъж, европейското бъдеще на Република Македония е измежду главните цели в политиката на Република България и ще продължи да бъде подобен и след българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, сподели още българският министър-председател.

Министерството на външните работи на Република България приветства решението на Народното събрание на Република Македония да ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. С този акт се удостоверява волята за създаване на добросъседски връзки, които са значим детайл от европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани. Република България ще продължи да бъде дейна в поддръжката си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата страна, залегнал и в целите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония е учреден на споделени европейски полезности, които вършат района по-единен и по-силен. Ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се удостоверява волята на нашите две страни да продължат напъните си за създаване на съвременни, добросъседски връзки, учредени на европейските полезности, отбелязва в писмо ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева до македонския си сътрудник Талат Джафери. Тя изрази своята убеденост, че договорът ще даде подтик за развиване на съдействието и другарството сред България и Македония във всички области. В писмото до своя македонски сътрудник Цвета Караянчева напомня, че на 27 юли 2017 година Народното събрание одобри единомислещо декларация в поддръжка на подписването на контракта и по този метод удостовери необятния политически консенсус и безапелационното предпочитание за отваряне на нова страница в връзките сред двете страни. България ще продължи да поддържа напъните на Македония за интеграция в Европейски Съюз и НАТО, отбелязва тя и показва, че главен приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което страната ни пое преди дни, е интеграцията на страните от Западните Балкани.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР