С 51 гласа против, 54 въздържали се и само 44

...
С 51 гласа против, 54 въздържали се и само 44
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли доброволната наборна военна служба

С 51 гласа ” срещу ”, 54 „ въздържали се ” и единствено 44 „ за ” Народното събрание отхвърли връщането на наборната военна работа. Ако ръководещите бяха се съгласили с опозицията, желанието на министъра на защитата Красимир Каракачанов за възобновяване на наборната работа щеше да получи значима документална поддръжка.

За текстовете, с които се актуализира тактиката и решението за приемането й гласоподаваха надлежно 117 и 118 депутати. От ПГ „ Българска социалистическа партия за България” се въздържаха. Основните им причини бяха, че при толкоз доста промени – към 35 текста, би трябвало да се одобри нова тактика. С това не се сбъдна предварителното очакване за консенсус при приемането на обновения документ.

Депутатите Кольо Милев и Иван Иванов упорстваха да има текст, съгласно който Черноморският район да не се милитаризира и да не се позволяват условия за спорове в него. Това не бе признато, като адмирал Пламен Манушев видя в предлагането на военачалник Кольо Милев едви ли не опит за закриване на бойния ни флот.

Основната причина за актуализацията е променената среда на сигурност от 2011 година насам, когато е призната тактиката. Според вносителите актуализирането на текстовете, описващи общата политика за сигурност, основава условия за превъзмогване на сериозните проблеми, свързани с ресурсното обезпечаване и окомплектоване на ведомствата от системата за отбрана на националната сигурност. Включени са нови политики, като киберсигурността, транспортната сигурност, ръководството при рецесии, младежта и спорта и отбрана на националните архиви като част от културно-историческото завещание.

Изцяло нови са текстовете за ръководство при рецесии, което отразява разбирането за нуждата от нормативно и институционално подсилване, както и от насърчаване на качества на институциите, обществото и жителите за предварителна защита, реагиране и превъзмогване на следствията, написа Otbrana.com.

Изрично е посочено поетапното увеличение на бюджета за защита до 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната до 2024 година Отчетена е нуждата от осъществяване на капиталовите планове за придобиване на нови съществени бойни платформи и цялостна рационализация на въоръжените сили, както и от основаване на система за транспарантен, явен асортимент и кариерно развиване на военнослужещите и цивилните чиновници, която да включва и ефикасен пакет от ограничения за мотивация. Това дава съображение да се чака превъзмогване на дефицита на персонален състав във въоръжените сили на Република България.

При определянето на времевия небосвод на тактиката – 2025 година, са взети поради хода и периодичността на политическите и икономическите процеси в Република България, Европейския съюз и страни, които имат основна роля за положението на сигурността в геополитически региони от голяма важност за националната сигурност на Република България.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на работната група и парламентарните комисии за подготовката на обновения вид на тактиката. В пленарната зала бяха още заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов, шефът на Служба „ Военна информация” бригаден военачалник Светослав Даскалов и шефовете на другите специфични служби.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР