С 4 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат освободени

...
С 4 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат освободени
Коментари Харесай

Съкращават 1000 възрастни преподаватели в университетите

С 4 млн. лева от държавния бюджет ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите. Средствата ще бъдат за обезщетения на към 1000 чиновници в 33 ВУЗ-а, чиито трудови взаимоотношения ще бъдат прекъснати поради смяна в структурата, оповестява вестник " Монитор ".

Парите ще бъдат отпуснати по новата национална стратегия на просветителното министерство " Оптимизиране на вътрешната конструкция на университетския състав в държавните висши учебни заведения ". Реализацията ѝ е нужна заради продължаващи демографски промени в страната, устрема за повишение успеваемостта на разноските на институциите, огромния дял на университетския състав в системата на висшето обучение в предпенсионна възраст.

" В държавните висши учебни заведения не престават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които осъществят избран хорариум и по този метод не се дава опция на по-младите членове на университетския състав да получат надлежно натоварване в аудиторна претовареност и опция за развиване ", написа в отчета към плана.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
1200 лева е главната заплата на един професор в Софийския ун...

Промените в образователния развой и по-малкото студенти през последните години също са причина за преструктуриране и понижаване на работещите във вузовете.

" Процесът, обвързван с преподавателския състав, доближава притеснителни индикатори и може да се съпостави по своята същина и последствия с демографския срив в страната и намаляващия брой студенти ", се показва в отчета. Дигитализацията в образователния развой и намаляването на времето на присъствено образование, повишаването на наличната онлайн информация постановат смяна на методите на образование.

" От обичайните лекции и учебници, написани на хартия, от ден на ден би трябвало да се ориентираме към online конферентни диалози и web основани запаси. Подобряването на качеството на образованието е неразривно обвързвано с внедряването в образователния развой на актуалните осведомителни технологии.

Това ще разреши, отчитайки непрестанно намалявания хорариум на множеството образователни дисциплини, да се върви по пътя на оптимизацията на образователното наличие с внасяне на детайли на научно търсене и научни проучвания от страна на студентите ", написа още в отчета.

Така с намаляването на хорариума на лекциите и упражненията на два разнообразни курса ще могат да се водят от един и същи учител. Очакваният резултат от приемането на националната стратегия е нараснало качество на образованието, реализиращо се посредством слагане на висшите учебни заведения в действителна конкурентна среда на национално и интернационално ниво и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия научен състав.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР