С 31 млн. лева държавата ще подкрепи деца със специални

...
С 31 млн. лева държавата ще подкрепи деца със специални
Коментари Харесай

С 4,7 млн. лв. оборудват ресурсни кабинети в училища и детск...

С 31 млн. лв. страната ще поддържа деца със специфични просветителни потребности, с хронични болести, с изявени способности и техни връстници в риск. Средствата идват от Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ по план „ Подкрепа за приобщаващо обучение “ на МОН.

За първи път по него ще се основат модели и принадлежности, посредством които да се прави междуинституционална оценка на потребностите на децата от целевите групи. Сред експертите, които ще ги изготвят, ще има представители на Регионалните ръководства на образованието, на Регионалните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение, на РЗИ и на дирекциите за обществено подкрепяне по места.

Част от инструментариума ще бъде и за откриването на гениите, като ще се употребяват и маркери за идентифициране на опасности. Говорим за поддръжка, друга от заложената досега по програмата „ Подкрепа за триумф “, която предвиждаше спомагателни занимания на деца със усложнения, посочи Грета Ганчева, която оглавява дирекция „ Приобщаващо обучение “ в МОН.

Част от финансирането ще е за създаване на дидактически материали за другите групи деца. Ще има и профилирани образования на експертите, които работят с тях.

4 675 384 лева ще бъдат вложени в основаване и съоръжение на профилирани кабинети и пространства, а към половин милион е заделен за нужния програмен продукт. Базата ще бъде в детски градини и учебни заведения в цялата страна, като типът й ще зависи от потребностите по места – да вземем за пример логопедични или ресурсни кабинети, сензорни стаи или зали за кинезитерапия.

Направихме изследване посредством заявки за присъединяване от образователни заведения в цялата страна, изясни Ганчева. Кандидаствайки за включване, те показали и какъв брой деца от целевите групи образоват, и с какво разполагат сега. В резултат на това в плана са включени 222 детски градини и 432 учебни заведения в цялата страна, като има във всички административни области. Взели сме поради желанията и сме създали ранглиста съгласно потребностите, само че има и пропорция, с цел да се подкрепят обитаеми места в цяла България, заключи Ганчева.

Работата е стартирала в края на ноември предходната година и ще продължи общо 3 година По програмата в този интервал следва и назначение на нови експерти в образователните заведения в поддръжка на децата от целевите групи. Могат да са логопеди, ресурсни учители и други, като с тях са планувани спомагателни часове.

Ще се работи и с родителите. Очакваният обсег е 7700 деца с хронични болести, в риск или с гении, 2000 със специфични просветителни потребности, като за работа с тях ще бъдат подготвени 4800 експерти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР