С 30 страници промени на първоначално предложения законопроект от Министерския

...
С 30 страници промени на първоначално предложения законопроект от Министерския
Коментари Харесай

ГЕРБ заложи повече гаранции за втората пенсия

С 30 страници промени на в началото оферти законопроект от Министерския съвет, депутатите от ГЕРБ оферират повече гаранции за изплащането на парите от универсалните фондове. Това излиза наяве от оповестените оферти на Светлана Ангелова и сътрудниците й за второ четене на плана, който би трябвало да регламентира етапа на погашение на втора пенсия. Както е известно, тя ще настъпи през септември, когато възраст за пенсиониране ще навършат дамите, родени през януари 1960 година

Част от текстовете търсят златна среда сред желанието на пенсионните сдружения предходният законопроект да бъде признат в неговата целокупност и забележките на Комисията за финансов контрол, че той не пази в задоволителна степен правата на обезпечените. Друга част от текстовете попълнят празнотите в уредбата на фондовете за осъществяване на заплащанията, посочени от регулаторния орган. Любопитно е, че в претекстовете ръководещите насочат рецензии към плана на личното си държавно управление.

С импортираните през днешния ден промени ГЕРБ трансформира факторите, от които ще се дефинира размерът на пенсията. Досега в Кодекса за обществено обезпечаване бе планувано тя да се дефинира съгласно насъбраните средства в самостоятелната партида, техническия лихвен % и биометрични таблици за смъртност, които се употребяват при установяване на пожизнени артикули и се утвърждават от КФН. Сега ГЕРБ заменя биометричните таблици с обществена статистика - таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот на Национален статистически институт.

Управляващите допълват изискванията във връзка с новия рисков коефициент, който ще се вкарва върху размера на пенсията, в случай че пенсионерът пожелае да се подсигури против бъдещи несполуки в доходността и изиска обезпечен размер на първата отпусната пенсия, изчислена на база насъбраните средства в партидата. КФН разкри, че този рисков коефициент може да доближи до 20% и да обезсмисли предлагането на подобен вид, като предложи да го няма, а пенсията да не се понижава при ниска рентабилност. Сега ГЕРБ предлага рисковият коефициент да се предлага стимулирано от пенсионноосигурителното сдружение до КФН, която ще има последната дума за неговия размер и може да го отхвърли, в случай че резултатите на сдружението не го обосновават.

Дружествата към този момент ще са длъжни да предложат такава по-висока гаранция на клиентите си, излиза наяве от друга корекция на измененията, която също е разследване на рецензия на КФН. От оферти от Министерски съвет текст отпада, че това ще става единствено по избор на обезпечения. Задължителната гаранция обаче остава без смяна - човек във всеки случай ще получи най-малко брутния размер на импортираните осигуровки (което включва и таксите и удръжките), т.е. няма да бъде ощетен и стотинка, даже доходността от вложението на средствата му да е негативна. Ако сега на пенсиониране в партидата има по-малко средства, то сдружението ще я добавя до размера на брутните приходи от осигуровки.

Редактиран е и текстът за актуализацията на заплащанията, въпреки и не във типа, в който го искаше КФН. Управляващите оферират актуализацията да е " с не по-малко от 50% от превишението на осъществената рентабилност от вложението на средствата и техническият лихвен %, въз основа на който е изчислен размерът на пенсията ". Комисията имаше опасения, че това ще разреши сдруженията да понижават пенсии вместо да компенсират загубите от другите 50% от доходността. Сега ГЕРБ добавя, че размерът на пенсията може да се понижава единствено след консумиране на средствата от аналитична сметка, която ще се води с остатъка от прихода, с който не е осъществена актуализация.

ГЕРБ се поправя и във връзка с наследяването на партидите и надлежно заплащанията. В първия вид на измененията този въпрос беше организиран прекомерно незадълбочено и това съгласно КФН създаваше заплаха да се накърнят правата на наследниците. Сега категорично се записва, че кръгът от наследници ще е цялостният, очакван в закона за наследството - кодексът за обществено обезпечаване не признава роднините по съребрена линия за наследници. Това значи, че братя и сестри ще могат да наследяват парите от втория дирек. Ясно е изброено и по какъв начин ще се наследяват сумите при другите типове заплащания. Ако да вземем за пример човек получава пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение или смесен артикул сред разсрочена и пожизнена пенсия, наследниците ще получат вкупом актуалната стойност на разсрочените заплащания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР