С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година,

...
С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година,
Коментари Харесай

С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година

С 30% са поскъпнали празничните куверти за зрелостниците тази година, разкрива Пламенка Тонева за Българска национална телевизия.

С още толкоз са поскъпнали и формалните тоалети, признават търговците. Това обаче не помрачи положителното въодушевление на дванайсетокласниците в Русе.

След анулацията на всички противоепидемични ограничения против Ковид-19, в трескава подготовка към този момент са и тазгодишните зрелостници. Александра и Слав са дванайсетокласници в русенската математическа гимназия. Тя е купила роклята си още предходната година. Той обаче към момента не е избрал своя костюм.

Александра Василева: " Все още нямам чанта и обувки, само че това са дребни детайлности и с цел да не усложнявам моите родители с цената на всичко това, ще спестя от прическа и грим и ще се направя по-красива сама. Роклята ми е 750 лв.. И горе долу съм сметнала с обувките и чантата да не превишавам 1 000 лв. като разноски. "

Слав Монев: " Обиколих много магазини даже и във Варна вървях, само че несъмнено тази година е доста намаляло търсенето поради коронавирус и разнообразието също по този начин се е свило. Aз искам да се вместя в 400 лева за костюм, имайки поради панталон и сако. Не поради нещо друго, само че аз нося, случва ми се да облека и има смисъл да похарча малко повече. За обувки някъде към 200 може би. "

В Русе формалните рокли костват от 200 до 1 000 лв..

Гергана Дочева, притежател на магазин за публично облекло: " С към 20-25% имат нарастване цените спрямо предишния сезон. Като това е изцяло обикновено откакто виждаме нарастване на всички артикули и услуги, които ни заобикалят. Производителите усилват своите цени, превозът се усилва, заплатите също. Следователно няма по какъв начин крайната продажна цена да не бъде леко нараснала. "

Двегодишната пауза и анулацията на тържествата към абитуриентските балове поради пандемията, съществено засегна ресторантьорския отрасъл. Сега се надяват на глътка въздух, въпреки и на по-висока цена.

Красимир Иванчев, ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе съобщи:

" Всичко, което провокира рецесията и повдигането на енергийните запаси. Това са ток и естествена газ наложи повдигане на цени. С към 30%, някои дори и с над 35% се подвигнаха. Специално за зрелостниците кувертите са били в границите на 40, 50 и 150 лв. според от класа на ресторанта. Сега допускам, че ще е с към 30% повече. "

Абитуриентите тази година в русенско са 1315. Очаква се баловете в региона да стартират след втория зрелостен изпит, който ще се организира на 20 май.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР