С 14 гласа за“, без против“ и въздържал се“, парламентарната

...
С 14 гласа за“, без против“ и въздържал се“, парламентарната
Коментари Харесай

Здравната комисия единодушно одобри съсловната организация на лекарските асистенти

С 14 гласа „ за “, без „ срещу “ и „ въздържал се “, парламентарната здравна комисия одобри на първо четене изменението в Закона за съсловните организации,  с което се основава професионално-съсловна организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти.

Народните представители одобриха, че лекарските асистенти се нуждаят от лично посланичество, отвън Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ), чийто член са все още, заради неспособност да реализират самоконтрол в границите на специалността си във връзка с професионалната нравственос и на положителната здравна процедура по здравни грижи. В претекстовете към законопроекта е записано още, че в настоящата нормативна уредба няма правна опция за налагане на дисциплинарни санкции за нарушаване на професионални, етични или други правила, въз основа на които би трябвало да работят лекарските асистенти. Според народните представители това води до намаление качеството на реализираната активност, до безотговорност при злоупотреби при упражняването на тази специалност и до разделяне на експертите.

Депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев означи, че извънредно добре развита професионална конструкция на лекарските асистенти има в Нидерландия, надлежно има и европейска процедура, на която да се стъпи.

Законопроектът беше подсилен още от НЗОК, БЛС, ИАМН, както и от Българската асоциация на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Срещу измененията се оповестиха от БАПЗГ, а от Министерство на здравеопазването и БФС го поддържаха със забележки.

„ Министерството на здравеопазването кардинално не е срещу основаването на такава организация, само че имаме някои съображения “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето доцент Петко Стефановски.

Според мнението на Министерство на здравеопазването при вземането на решение за основаването на обособена съсловна организация на фелдшери и лекарски асистенти би трябвало да се има поради и непрестанно намаляващият брой фелдшери, и дребният брой лекарски асистенти, подготвени все още. По данни на Национален статистически институт към 31.12.2022 година фелдшерите са 1733 и не престават да понижават, защото образованието по тази специалност е спряно още през 1999 година Първият випуск от 30 лекарски асистенти приключи през 2018 година и по данни на Министерство на образованието и науката и Националния център за информация и документи броят на приключилите до 2022 година включително лекарски асистенти е 180.

„ Считаме, че за постигането на посочените в претекстовете към законопроекта цели, а точно – по-добра отбрана на правата и ползите на обособените медицински експерти в професионално направление „ Здравни грижи “ и отчитане на разнородната активност, която реализират, могат да се подхващат ограничения, в това число и законодателни, за усилване представителността на обособените специалности в БАПЗГ посредством промени в структурата, организацията и ръководството на тази съсловна организация, като се резервира обединеното участие в нея на тези специалности “, се споделя още в мнението на Министерството.

От БФС също излязоха със мнение, че фелдшерите и лекарските асистенти са прекомерно малко и може да не съумеят да излъчат представители от цялата страна за конгресите си. „ Създаването на независима съсловна организация с към 1500 души членска маса крие риск районните структури да не съумеят да попълнят с нужния брой лица органите си на ръководства. Следващо, попълването с данни и поддръжката на народен електронен указател е активност, която изисква опит в администрацията и съответните финансови запаси. Предвид процеса на цифровизация в опазването на здравето и поддаването на данни от всички медицински експерти в НЗИС за осъществените от тях действия се изисква сигурност във воденето на електронните регистри на членовете. Неясно е в интервала от учредяването на тази съсловна организация до основаването на регистрите от кой ще се подава в НЗИС информация за тази активност, откакто те ще бъдат заличени от регистъра на БАПЗГ “, сподели ръководителят на БФС Димитър Маринов.

Крайно мнение срещу основаването на съсловната организация изрази ръководителят на БАПЗГ Милка Василева. По думите й приемането на плана за изменение ще върне съсловието на експертите по здравни грижи най-малко 10 години обратно. „ При тази рецесия на човешки запаси и липса на претенденти за придобиване и практикуване в България на специалностите от направление „ Здравни грижи ” няма време да се стартира всичко изначало. Ще бъдат нужни доста средства за създаване на национални регистри на обособените специалности в направление „ Здравни грижи ”, за бърза организация на продължаващото образование, с цел да не се прекъсне към този момент основаната и одобрена процедура на узаконяване,  което е гаранция за оказване на качествени здравни грижи и поддържане на модерна професионална подготовка. Ще бъде нарушена построената към този момент колаборация с институциите на място, районно и национално равнище заради огромния брой представители на към този момент другите съсловни организации с разнообразни визии, политики и брой па представляваните “, сподели тя.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров обаче съобщи, че такава съсловна организация е нужна и по никакъв метод няма да докара до разпадането или закриването на БАПЗГ. „ Надяваме се, че изразените терзания ще се окажат неоснователни “, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР