Рязкото движение на долара спрямо турската лира (TL) няма да

...
Рязкото движение на долара спрямо турската лира (TL) няма да
Коментари Харесай

До къде може да падне турската лира спрямо долара в края на годината?

Рязкото придвижване на $ по отношение на турската лира (TL) няма да бъде приветствано нито от управляващите, нито от жителите в Турция преди общинските избори, планувани за март 2024 г.Но упованията за края на годината са курс от 30 лири за $, сподели икономическият наблюдаващ Мустафа Реджеп Ерчин пред РИА Новости.

Стойността на турската лира по отношение на $ предходната седмица още веднъж доближи историческо дъно; от началото на септември доларът е поскъпнал по отношение на лирата с съвсем 3%, съгласно данните от валутната търговия. Обменният курс долар/турска лира се увеличи с 0,39% в петък до 27,4699 лири за $ от предходното затваряне от 27,3628 лири, като за малко доближи връх от 27,665 лири за $.
 Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно
Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Преди нея е единствено аржентинското песо

Турската валута е поевтинявала за всеки месец от началото на годината, като се изключи август; Лирата е спаднала най-вече през юни - с съвсем една четвърт, до 26 лири от 20,8 лири за $.

" Не е доста елементарно да се направи прогноза за курса на $ в края на годината, макар че прогнозата беше показана в средносрочната стратегия (за икономическото развиване на страната - бел. ред.). Според изчисленията на икономистите, с цел да се осъществя средногодишният обменен курс на $ от момента на оповестяване на средносрочната стратегия, през останалите 3,5 месеца цената на $ би трябвало да се образува в коридора от 32-33 TL Въпреки това, ние вижте, че притокът на задгранична валута на вътрешния пазар е ненапълно стеснен заради стъпките, подхванати от Централната банка, и до момента в който укрепват запасите на Централната банка, от една страна, се поддържа цена на $ към 27 TL, от друга ", сподели специалистът.

Според него " упованията за края на годината са за към 30 TL за $ от позиция на общия консенсус ".
 Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?
Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Неортодоксалният метод на Турция продължава

" Разбира се, внезапното придвижване на валутния курс в навечерието на изборите (общински, през март 2024 година - бел. ред.) няма да бъде приветствано от политическа воля. Отново поради мултиплициращия резултат на валутните цени върху инфлацията и високите петрни цени при актуалните условия, може да се допусна, че икономическите управляващи ще бъдат по-смели в отбраната на цената на лирата ", счита специалистът.

Общинските избори са планувани да се проведат в Турция през март 2024 година По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че ръководещата Партия на справедливостта и развиването е решена да си върне контрола в Анкара, Истанбул и други огромни градове, където преди този момент представители на опозицията са постигнали триумф.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР