Рязко ескалира ситуацията в Казахстан. Протестите срещу поскъпването на природния

...
Рязко ескалира ситуацията в Казахстан. Протестите срещу поскъпването на природния
Коментари Харесай

Бунтове и безредици в Казахстан: Осем полицаи са убити, десетки са ранени

Рязко ескалира обстановката в Казахстан. Протестите против повишаването на природния газ прераснаха в протести и вълнения в цялата страна.

При конфликтите починаха 8 чиновници на реда, десетки са ранени.

Президентът разгласи, че страната е под терористична офанзива и изиска помощ от страните по Договора за групова защита. Засилена е и въоръжената защита на употребения от Русия космодрум „ Байконур “.

Протестиращите нападнаха държавни здания в столицата Нур Султан, както и здания на институциите в най-големия град – Алмати. Намиращата се в града президентска резиденция беше подпалена денем.

По улиците на огромните градове се виждат изгорели полицейски коли. Успоредно с митингите вандали щурмуват магазините и ги разграбват. Според вътрешното министерство това са провокатори, които са се възползвали от митингите.

Летищата в страната са затворени. Почти изцяло е спрян и достъпът до интернет.
Снимка: EPA
Президентът Касъм-Жомарт Касаев предизвести, че органите на реда няма да позволен сигурността на жителите да бъде застрашена.

„ Призивите за нахлуване над държавни здания са изцяло противозаконни. Това е закононарушение. Проявете разсъдък! Ние желаеме разговор, а не спор “, съобщи Касъм-Жомарт Касаев.

Президентът разгласи също, че поема управлението на Съвета за национална сигурност. До през днешния ден на този пост беше емблематичният водач на страната и дълготраен президент Нурсултан Назърбаев.

В хода на митингите стачкуващите през днешния ден събориха негови монументи в два града на страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР